Zeka

Duygusal Zeka(Kaygıyı Yatıştırma)

Duygusal Zeka(KAYGIYI YATIŞTIRMA)

Eyvah! Egzozdan kt bir grlt geliyor... Yine servise mi gtrmeli, ne? Masrafını karşılayamam... Jamie'nin niversitesi iin ayırdığım paradan ekmem gerekir... Ya okul taksitini deyemezsem? Geen haftaki okul karnesi ktyd... Ya notlan daha da dşer ve niversiteye giremezse? Egzoz da fena halde patırtı ıkarıyor... Kaygılı bir zihin ucuz bir melodramın kısır dngsne bylesine kapılmışken, bir dizi tasa birbirini kovalar ve yine en başa dnlr. Yukarıdaki rnek, Pennsylvania State niversitesi'nden psikolog Lizabeth Roemer ve Thomas Borkovec'ten alınmıştır. Kaygının temeli olan tasalanma hakkındaki araştırmaları, bu konuyu nrotiğin sanatı olmaktan bilim dzeyine ykseltmiştir. Tasalanma işe yaradığı srece bir aksaklık yo...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Öfke Öfkeyi Besler)

Duygusal Zeka(Öfke Öfkeyi Besler)

Zillmann'm alışmaları, bir gn alışveriş ederken tanık olduğum aile dramlarından birine aıklama getiriyor. Spermarketin koridorlarından birinde, yaşındaki oğluna empatiyle, ll bir biimde seslenen gen bir annenin sesi duyuldu: Onu... yerine... koy! 'Ama istiyorum diye mızmızlanan ocuk, Ninja Kaplumbağalı mısır gevreği kutusuna sımsıkı sarıldı. Onu yerine koy! Kadının ykselen sesine fke hkim oluyordu. O anda alışveriş arabasına oturtmuş olduğu bebeği, yumulduğu reel kavanozunu yere dşrd. Şangırtı duyulunca, Bir bu eksikti! diye bağıran anne, fkeyle bebeği tokatladı, yaşmdakinin elinden de kutuyu kaptığı gibi en yakın rafa koyup onu belinden kavrayarak kucağına aldı ve arabayı yan yatacak kadar tehlikeli b...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Hiddetin Anatomisi)

Duygusal Zeka(HİDDETİN ANATOMİSİ)

Otoyolda giderken bir arabanın aniden nnze ıkarak sizi tehlikeli biimde sıkıştırdığını dşnn. Aklınızdan geen ilk dşnce Şu orospu ocuğuna bak! ise, buna daha yoğun fke ve intikam hislerini ieren Bana arpabilirdi! Pi herif, bunu onun yanına kr bırakırsam adam değilim! dşncelerini izleyip izlemediği, fkenin alacağı yn aısından son derece nemlidir. Siz, onun boğazını sıkarcasına direksiyonu sıktıka, parmaklarınızın eklem yerleri beyazlaşmaya başlar. Vcudunuz kamaya değil, kavgaya hazır hale gelir; titremeye başlarsınız, alnınızda boncuk boncuk ter birikir, kalbiniz gm gm atar, yz kaslarınız tehditkr bir ifadeyle gerilir. O adamı ldrmek gelir iinizden. Sonra, bu durum sizi yavaşla...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Bilinçaltına İnerken)

Duygusal Zeka(BİLİNÇALTINA İNERKEN)

Elliot'un duygusal boşluğu, yaşanan duyguları kavrama yeteneğinin insanlarda farklı olabileceğini gsteriyor. Nroloji mantığına gre, bir sinir devresinin işlemeyişi herhangi bir yetenekte bozukluğa yol aıyorsa, beyinlerinde herhangi bir araz olmayan kişilerde o devrenin grece daha kuvvetli ya da zayıf oluşu, kişilerin o yeteneğinin birbirinden farklı derecelerde olmasını gerektirir. Duygularla uyum aısından prefontal devrelerin oynadığı role bakacak olursak, nrolojik nedenlerden dolayı bazıları ilerinde gelişen korku ya da coşkuyu diğerlerinden daha kolay algılayabilmekte, dolayısıyla da duygularının daha fazla farkında olabilmektedir. Psikolojik i gr yeteneği de bu devreyle bağlantılı olabilir. Bazılarımız duygusal zihnin zel simgesel biimlerini yakalamaya daha yatkındır: Şiirler, şarkılar ve masalların yanı sıra mecaz...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(İçten Geçen Hislere Övgü)

Duygusal Zeka(İÇTEN GEÇEN HİSLERE ÖVGÜ)

Elliot'un alnının tam arkasında byyen tmr kk bir portakal boyundaydı; ameliyatla tamamı alındı. Operasyonun başarılı getiği bildirildi ama, Elliot'u tanıyanlar onun artık eski Elli-ot olmadığını sylyordu: Kişiliği tamamen değişmişti. Bir zamanların başarılı şirket avukatı, artık hibir işte dikiş tutturamıyordu. Karısı onu terk etti. Birikmiş parasını sonu vermeyen yatırımlarda kaybedince, erkek kardeşinin evindeki kullanılmayan odada yaşayan bir sığıntı durumuna dşt. Elliot'un sorunu bilmece gibiydi: Entelektel aıdan, her zamankinden daha zekiydi, ancak zamanını ok kt kullanıyor, ufak ayrıntılar iinde kayboluyordu; nceliklerini tamamen yitirmiş bir haldeydi. Uyarılar işe yaramıyordu; bir dizi avukatlık işinden kovuldu. Kapsamlı zek testleri Elliot'un zihinsel b...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık