Zeka

Duygusal Zeka(Farklılıklarla Baş Edebilmek)

Duygusal Zeka(FARKLILIKLARLA BAŞ EDEBİLMEK)

Otuz yaşlarındaki eski kara yzbaşısı Sylvia Skeeter, Gney Carolina'daki Columbia kentinde, Denny'nin restoranında vardiya şefi olarak alışıyordu. Sakin bir akşamst bir grup siyahi mşteri -bir rahip, bir yardımcı rahip ve kilisede ilahi okuyan iki konuk-yemek yemeğe geldi ancak uzun bir sre oturmalarına rağmen garson kızlar onları gz ardı etti. Skeeter'm hatırladığına gre, garson kızlar, elleri kalalarında dik dik bakıyor, sonra da sanki beş metre telerinde duran siyahi insanlar orada değilmişcesine yine kendi aralarında konuşmaya dalıyorlardı. Bu duruma ierleyen Skeeter, garson kızlarla yzleştikten sonra yneticiye şikyet ettiğinde, o da omuz silkip, Bu onların yetiştiriliş tarzı ve benim yapabileceğim bir şey yok, dedi. Kendisi de bir siyahi olan Skeeter o anda işi bıraktı. Eğer tek bir...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Eleştiri)

Duygusal Zeka(ELEŞTİRİ)

Bir yazılım geliştirme projesinin başındaki deneyimli mhendis, ekibiyle birlikte aylarca sren alışmasının sonularını şirketin rn geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısına sunuyordu. Haftalarca, gece gndz demeden alışmış olan kadın ve erkekler de kendisiyle birlikteydi ve emeklerinin meyvesini sundukları iin gurur duyuyorlardı. Ancak mhendis tanıtımı tamamladığında, başkan yardımcısı ona dnp alay edercesine,Master'ım ya-palı ne kadar oldu? diye sordu ve Bu spesifikasyonlar gln. Bunları onaylamam mmkn değil diye ekledi. Mhendis, fena halde mahcup ve gururu kırılmış bir halde sessizliğe brnerek, toplantının devamı boyunca asık bir yzle oturdu. Takımındaki erkek ve kadınlar abalarını savunmak amacıyla birka rastgele bazısı dşmanc...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Evlilikteki Çatlaklar)

Duygusal Zeka(EVLİLİKTEKİ ÇATLAKLAR)

Fred: Kuru temizlemeden giysilerimi aldın mı? Ingrid: (Alaycı bir sesle) Kuru temizlemeden giysilerimi aldın mı? Lanet giysilerini kendin alsana! Neyim ben, hizmetin mi? Fred: Pek sayılmaz. Hizmeti olsaydın, en azından nasıl temizlik yapacağını bilirdin. Eğer bu diyalog bir TV komedisinden alınmış olsaydı, eğlendirici olabilirdi. Ancak bu acı verecek kadar iğneleyici diyalog, birka yıl iinde (bekleneceği gibi) boşanmış olan bir iftin arasında gemiştir. Bu konuşma; eşleri bir arada tutan duygusal bağlar ve evlilikleri yıkabilen yıpratıcı hisler zerine belki de en kapsamlı araştırmayı yapan, Washington niversitesi'nden psikolog John Gottman tarafından ynetilen bir laboratuarda gerekleşmiştir.13 Laboratuarda iftlerin konuşmaları videoya ekilmiş, sonra işin temelindeki gizli duygusal akımları ortaya ı...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Yakın Düşmanlar)

Duygusal Zeka(Yakın Düşmanlar)

Sevmek ve alışmak; Sigmund Freud ırağı olan Erik Erikson'a, ikiz yeteneğin eksiksiz bir olgunluğun işareti olduğunu belirtmiştir. Eğer durum buysa, olgunluğun, hayatın yok olma tehlikesi altındaki duraklarından biri olduğu sylenebilir; gnmzn evlilik ve boşanma eğilimleri de, duygusal zekya her zamankinden daha hayati bir nem yklemektedir. Boşanma oranlarını dşnn. Yıllık boşanma oranları aşağı ikan sabitleşmiştir. Ancak boşanma oranlarını hesaplamanın bir başka yolu, tehlikeli bir tırmanışa işaret etmektedir: Toplamda, boşanma oranlarının ykselişi durmuş olsa da, herhangi bir yeni evlenmiş iftin beraberliğinin eninde sonunda boşanmayla sonulanması olasılığı ya da boşanma riski, yeni evliler arasında artmaya başlamıştır. Bu artış belirli bir yılda evlenmiş iftleri birbirleriyle karşılaştırd...Devamını Oku »

Duygusal Zeka(Sosyal Zekânın Temelleri)

Duygusal Zeka(SOSYAL ZEKÂNIN TEMELLERİ)

Bir ana okulunda teneffs esnasında bir grup erkek ocuğu imenlerde koşmaktadır. Reggie'nin ayağı takılıp dşer, dizini incitir ve ağlamaya başlar, ancak diğer ocuklar koşturmaya devam ederler -bir tek Roger durur. Reggie'nin hıkırıkları yatışırken Roger yere eğilir, kendi dizini ovuşturarak, bağırır: Ben de dizimi incittim. oğul zeklar kavramıtemelinde kurulmuş bir okul olan Spectrum'dan Howard Gardner'in meslektaşı Thomas Hatch, Roger'i kişiler arası ilişki zeksına sahip rnek bir ocuk olarak anıyor. Roger'ın oyun arkadaşlarının duygularını kavramakta olağandışı usta olduğu ve onlarla sratle przsz bağlar kurabildiği anlaşılıyor. Reggie'nin kt durumunun ve acısının farkına varan tek kişi Roger olmuş ve sadece Roger, tm yapabildiği kendi dizini ovuşturmaktan ibaret olsa da, onu...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33
Yukarı Çık