Diksiyon

Diksiyon(Konuşma)

Diksiyon(KONUŞMA)

Dil, insanlar arasındaki en etkili iletişim aracıdır. Bu iletişim aracı bir köprü vazifesi görür. Eğer bu köprü sağlam olursa başka insanlarla iletişimimiz de o kadar 'Sağlam olur. Konuşma, (ister kendi kendine konuşma olsun, ister ikili konuşma olsun, isterse cemiyet içinde konuşma olsun) bilgi edinmeye, düşünce ve yorum oluşturmaya, başkalarını ikna etmeye ve daha birçok amaca hizmet eder. İşte burada dilin etkili ve düzgün kullanımı önem taşır. Bu sebeple konuşurken karşımızdaki kişinin anlayabileceği biçimde konuşmak asıl amacımız olmalıdır. Net olmayan, hızlı konuşmalar, yabancı kelime veya terimlerin kullanılması karşımızdaki kişide yanlış ve eksik anlamaya yol açar. Sonunda dinleyici konumundaki kişi algılama problemi yaşar. Böylece konuşma amacına ulaşamaz. -ALINTI- Diksiyon(KONUŞMA) ------------------------------------------------------------------------ (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet san...Devamını Oku »

Diksiyon(Eski Yunan Ve Roma'Da Hitabet)

Diksiyon(Eski Yunan ve Roma'da Hitabet)

Eski Yunan Medeniyetinde Atina'da halk "Agora" denen geniş meydanlarda kendi meselelerini tartışarak kararlar alıyorlardı. Halkı idare edebilmek için ikna etmek gerekiyordu. Eski Yunan'da bu nedenle siyasetçiler iyi hatip olmak zorundalardı. Bunun için hatip yetiştirme okulları bile açılmıştı. Yunan Medeniyetinde Demosthenes, Perikles veEşin meşhur hatiplerden birkaçıdır. ," Romalılar da konuşma sanatına çok önem vermişlerdir. Forum denilen meydanda İmparator Sezar tarafından hatiplere ait bir kürsü k.onmuştur. Roma'da aristokratlarin meydana getirdiği "senato meclisi" de halka açık forumlar düzenliyor ve kararlar alıyordu. Bu sebeple temsilcilerin, ikna-kabiliyeti güçlü hatipler olması lazımdı. Roma 'Medeniyeti'nin dünyaca ünlü hatibi Çiçero'dur. Genç yaşta siyasete girmiş ve başarılı olmuştur. -ALINTI- Diksiyon(Eski Yunan ve Roma'da Hitabet) ---------------------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güz...Devamını Oku »

Diksiyon

Diksiyon

GÜZEL KONUŞMANIN ÖNEMİ Bir fikrin, duygunun, dilin malzemesini oluşturan kelimelerle bir düzen içerisinde anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde sözle ifade edilmesine sözlü kompozisyon diyoruz. Sözlü kompozisyonun amacı, kişiye halini, isteğini, düşüncesini açık, tam ve doğru olarak ifade becerisi kazandırmaktır. Söz, yazıdan daha önce, daha etkili ve daha pratik olduğu için sözlü kompozisyonun temelini oluşturan, insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biri olan konuşmanın usulüne göre yapılması hemen her alanda başarılı olmanın asıl unsurlarındandır. Başarılı yöneticilerin, tanınmış avukatların, liderlerin, toplum içinde saygın bir yeri olan kişilerin ayırıcı vasıflarından biri de güzel ve etkili konuşmalarıdır. Böyle kişiler fikirlerini, güzel konuşma sanatının incelikleriyle ifade ettikleri için kendilerini dinletmesini bilirler ve herkesin kalbini kazanırlar. Çünkü bunlar Aristo'nun da dediği gibi "...düşündüklerinin hepsini söylemez, fakat söylediklerini düşünür d...Devamını Oku »

Diksiyon(Türklerde Hitabet)

Diksiyon(Türklerde Hitabet)

Sözlü kültürün çok önemli bir yer tuttuğu Türk’lerde İslamiyet’ten önce yapılan merasimlerde şiirler mühim bir yer tutar. Sagu ve koşuklar bir tür şiir-hitabelerdir. Yazılı örnekler ise Orhun Yazıtları adı verilen anıtlarda karşımıza çıkar. Tonyukuk, Kü1tigin ve Bilge Kağan Kitabeleri hitabet türünün en eski örnekleridir. Tarihi belge niteliği taşıyan bu anıtlarda millete sesleniş ve gelebilecek tehlikeler anlatılmıştır. Türklerin İslam’ı kabulünden' sonra. ise Yusuf Has Hacib'in yazdığı Kutadgu Bilig gönüllere hitabeden önemli bir eserdir. Malazgirt önlerinde Sultan Alpaslan'ın ordusuna yaptığı konuşma ve ortaya çıkan netice tarih sayfalarında yerini almıştır. Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmed 'in fetihlerinden önceki hitapları da askeri zaferlerden önce kalabalıklara tesir eden hitabet sanatının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Yakın tarihimizde Hamdullah Suphi, Necip Fazıl Kısakürek Ha1ide Edip, Atatürk;' günümüzde ise Yılmaz Karakoyun1u,.Namık Kemal Zeybek, Bülent Arınç, ...Devamını Oku »

Diksiyon(İslam Sonrası Arap Medeniyetinde Hitabet)

Diksiyon(İslam Sonrası Arap Medeniyetinde Hitabet)

Şiirin ve hitabetin çok' önemli olduğu Araplara İslam’ı tebliğ etmek gerçekten zordu. Kur'an-ı Kerim olağanüstü bir ahenk ve manaya sahip olduğu için kısa sürede tüm Arap yarımadasında etkili oldu. Hz. Muhammed ise insanlara hemen tesir eden bir hitabet yeteneğine sahipti. Hz. Muhammed insanlara her fırsatta Allah kelamını okumuş, ardından da İslam’ı tebliğ etmiştir. Onu dinleyenler adeta büyülenmiş ve ondaki bu ifade kudretine hayran olmuşlardır. Peygamberimiz Nahl Suresinde geçen "Şüphesiz Allah adaleti, ihsanı, yakınları gözetmeyi emreder. Çirkin işleri, kötülüğü ve azgınlığı yasaklar. O, düşünüp, tutasınız diye size öğüt verir." ayetini okurken onu dinleyen Velid b. Muğire şöyle demiştir: "Vallahi bu sözde bir tatlılık, üzerinde bir tazelik var. Meyveli bir ağaca benziyor sanki. Bu sözü insan söyleyemez." İslam Medeniyeti hutbe, sohbet ve vaazla yayılıp geliştiği için hitabet sanatı mektep ve medreselerde ders olarak okutulmuştur. -ALINTI- Diksiyon(İslam Sonrası Arap Medeniyetinde...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8
Yukarı Çık