:: TECRÜBELERİNİZİN ve TUTUMLARINIZ

:: TECRÜBELERİNİZİN ve TUTUMLARINIZ

Tecrübenin kötüsü olmaz. Olumsuz bir tecrübe yaşamış olsanız bile şayet o kötü tecrübenin içinden ufacık da olsa bir fikir çıkar-tabilmişseniz, bunun size çok büyük bir faydası olacaktır. Kötü şanstan söz etmiştik ya işte onun gibi birşey bu da.
Çok zengin bir iş adamına sormuşlar:
- Bugünkü servetinizi neye borçlusunuz? Adam cevap vermiş:
- Başarılarıma.
- Peki başarılarınız nelerdir?
- Tecrübelerim.
- Peki tecrübeleriniz nedir?
- Hatalarım.
Ne güzel bir üçlü... Hata, tecrübe, başarı... En başta hata kelimesi ne kadar olumsuz bir kelime olarak anlaşılsa da, başarıya götüren yolun ilk adımı olarak yer alıyor. Ancak az önce de söylediğimiz gibi, hataların içinden en ufak bir olumlu fikir çıkarttığımızda ve bunu doğru şekillendirdiğimizde, bu bizi ileriye götürecektir.
Tabii ki bu, hataları tekrar tekrar yapmak anlamına da gelmiyor. Her şey dozunda olmalı, sürekli hata yapıyorsak bir şeyler ters gidiyor demektir. İş dünyasında bireysel veya şirket olarak geçmişteki tecrübelerinden ders almayan, "birikimlerini gerektiği gibi kullanamayan kişi ve şirketler batmaya mahkumdur, başka şansları da yoktur." Başarılı olanlarla olmayanlar arasındaki fark da
 budur zaten; yaşam tecrübelerine bakış açıları ve bunları ne şekilde değerlendirdikleri...
Tutumunuz üzerinde daha fazla düşünebilir ve olumlu değişiklikler yapabilirsiniz. Tutumunuz çok önemlidir. Bir işi başarmak için takındığınız tutum sizin için belirleyici bir unsurdur. Bir işi başaramamış dahi olsanız, tutumunuz olumlu ise yaptığınız mücadele sizi mutlu edecektir. En azından kendinize "ben bu işi başarmak için gereken her şeyi yaptım, ama olmadı, şimdi başka bir yol bulmam ve başka denemeler yapmam lazım" diyebileceksiniz. Karamsar bir tutum sizi hiçbir yere götüremez. Çok şanslı olabilirsiniz, fakat karamsar bir tutum içerisindeyken şansınız yeterli olmayabilir. Olsa bile, karamsarlıkla elde ettiğiniz basanların mutluluğunu doya doya hissedemezsiniz.
Böyle bir başarının size ne faydası oldu? Banka hesabınızda biraz daha paranız oldu ve insanlar sizi taktir ettiler. Peki ya siz kendinizi ne kadar mutlu hissediyorsunuz? İşte bu yüzden, sonucu basan veya başarısızlık olsa da tutumunuz sizin mutlu veya mutlu olmamanızı belirler. Bu yüzden, her ne olursa olsun tutumunuzu hep pozitif tutun.
Yüzünüzü güneşe çevirin ve ileriye bakın; hiçbir şey yapamasanız bile güneşin yüzünüze verdiği parlaklık sizi hayata daha sıkı bağlar.
İnsanların başına gelenlerden çok, o anda takındıkları tutum önemlidir. O andaki tutumunuz sonucu olumlu veya olumsuz yönde etkiler, işte bu yüzden, tutumlarımızın önemini asla ve asla yabana atmayacak, bu konuda kendimizi geliştireceğiz.

 MURAT KÜDEN(KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık