Psikoloji

Anksiyete Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

 Anksiyete nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Her durumda kaygılı olmak nasıl bir duygudur? Sürekli bir şekilde hissedilen endişe, negatif düşünceler, stres insan yaşamını nasıl etkiler? Durup durup en kötü ihtimalleri düşünmek yetmezmiş gibi bir de bunlara inanmak aslında her insanın başına gelebilir fakat bu düşünceleri süreğen bir hale getirerek çizgiyi aşmak işleri biraz zorlaştıracaktır. Anksiyete Nedir? Anksiyete yani genelleştirilmiş adıyla Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) sürekli bir şekilde, gün içerisinde, yaşanılan her durumda hissedilen, somut bir rahatsızlığı olmadan kişinin duyduğu edişe, korku, kaygı bozukluğudur. Kaygıyı, endişeyi, stres durumlarını elbette ki herkes yaşayabilir. Yetişmeniz gereken bir toplantı vardır fakat yoğun bir trafiğe yakalanmanız sonucu strese maruz kalıp,kaygılanabilirsiniz. Kaygı her zaman kötü bir şey değildir. Stres altında dikkatinizi odaklamanıza ve...Devamını Oku »

Psikoloji İçerikli Sözler

Psikoloji İçerikli Sözler

Hep korkarız yalnızlıktan ama bil ki yalnızsan; Yalancı arkadaşların, iki yüzlü dostların ve çekip gidecek bir sevgilin olmaz. Douglas Noel Söz bildik, özümüzü bildik. Bir lafa iki etmedik kendimizi iki para. Yalnızca kendine ve sana ihanet etmeyecek birine güven. Thomas Fuller Öyle kolay bir sanat değildir uyumak. Onun uğruna bütün gün uyanık durmak gerekir. Friedrich Nietzsche Ben, sensiz yaşayamam diyenlerden değilim. Sensiz de yaşarım; ama seninle bir başka yaşarım. Nazım HİKMET Para arttıkça,para sevgisi de artar. JUVERAL Para ile satın alınan sadakat,daha fazla para ile de satılır. SENECA Sakın! Sakın tek bir kelime edeyim deme! Sakın tek bir yalan daha söyleme. Niye biliyor musun? Çünkü; İnanırım! Umudunu kayb...Devamını Oku »

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Bir şeyleri binbir kere dışarı atsan da, temeldeki kalıp değişmezse, onları yeniden biriktirirsin. Enerjiyi dışarıya salmakta hiçbir sakınca yok- bu iyi bir şey- ama bunun kalıcı hiçbir tarafı da yok. Doğu'nun yöntemleri Batı'nınkilerden tamamen farklı. Onlar katartik değil; tam tersine onlar seni kendi kalıbınla karşı karşıya getiriyor. Enerjinin bastırılmış olmasıyla ilgilenmiyorlar. Onlar kalıbın kendisiyle, o enerjiyi yaratan, bastıran, seni sinirli, üzgün, bunalımlı ve nevrotik yapan içsel mekanizmalarla ilgileniyor. Bu kalıbın kırılması gerekiyor. Enerjiyi salmak çok kolay ama kalıbı kırmak güç; zor bir iş bu. Şimdi bu kalıbı değiştirmek için bir şey yapmayı dene. Her gün, on beş dakika boyunca, ne zaman sana uyuyorsa, bir zaman belirle ve odanın kapısını kapatıp sinirlen- ama bu siniri dışarıya atma. Onu zorlamaya devam et, sinirden neredeyse çıldır ama onu dışarı salma. Hiçbir dışavurum yok...yastığa vurmak b...Devamını Oku »

Anksiyete Bozuklugu Ne Demek

Anksiyete Bozuklugu Ne Demek

Freud 1926 yılında geliştirdiği yapısal modelde, anksiyeteyi egoya ait bir duygu olarak tanımlamıştır. Ego bilince ulaşan yollan denetler ve id’den kaynaklanan içgüdüsel dürtülerin kendisine ulaşmasını engeller ancak bazı içgüdüsel istekler ya da dürtüler klinik belirti (semptom) biçiminde anlatım bulabilirler. Kullanılan savunma mekanizmasının türüne bağlı olarak, obsesif bir düşünce, bir fobi ya da kompulsif bir ritüel şeklini alarak ortaya çıkarlar. Şimdi Sigmund Freud ile Freud sonrası psikanalistlerden Karen Homey'in anksiyete kavramlarını ve Çağdaş yazarlardan Glenn Gabbard'm günümüzdeki yaklaşımlara ilişkin görüşlerini ele alalım. SIGMUND FREUD'UN ANKSİYETE KAVRAMI Freud'a göre insan davranışları, tüm yönleriyle uyum sağlamaya yönelik bir amaç taşır. Freud'a göre anksiyete, fiziksel ya da toplumsal çevreden gelen tehlikelere karşı bireyi uyarma, gerekli uyumu sağlama ve yaşamı sürdürme işlevlerine katkıda bulunur. Freu...Devamını Oku »

Hayatın Anlamı Nedir

Hayatın Anlamı Nedir

Herhangi bir insan başka birine hayatın anlamını sorduğunda yüzlerce cevap alır: Hayat çok anlamlıdır, yapılacak çok iş vardır, hayat amaçlar ve hedeflerle doludur. O kadar büyük amaçlar ve hedefler vardır ki bunları bir ömre sığdırmak mümkün değildir. Her insanın hayat hikâyesini ayrı ayrı alıp incelediğimizde hayata anlam yüklemelerinin çok farklı olduğunu görürüz. Herkes kendi anlamını kurgulamakta, o anlamın peşine koşmaktadır. Her bir dakikanın, her bir saatin, her bir günün, her bir haftanın, her bir ayın, her bir yılın ayrı hedefleri ve anlamları vardır. Ölesiye uğrunda mücadele edilen amaçlar gerçekleştiğinde, hedefler geride kaldığında, geriye dönüp bakıldığında ilginç hisler yaşanır. Uğruna büyük mücadeleler verilerek elde edilen amaçların daha sonraki dönemlerde çok gülünç durduğu fark edilir, insanoğlu geriye doğru bakıp bebekliğinin, çocukluğunun, oyun çağının, okul hayatının, meslek hayatının her bir evresinden amaçladığı hedeflerini zihnen irdeleyebilir. Hepsine tatlı bi...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık