Psikoloji

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikolojik Rahatsızlıklar, Nevroz

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikolojik Rahatsızlıklar, Nevroz

NEVROZLARDA DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ Bilişsel yaklaşıma göre, duygularımızı kontrol etmek istiyor isek, düşüncelerimizin farkına varmalıyız. Diğer bir deyişle duygularımızı değiştirmek için düşüncelerimizi irdelemeli, mantıklı ve mantıksız yönlerinin ayırtına varabilmeli, bizi kuşatan ve rahatsızlık veren düşüncelerin yerine yenilerini koyabilmeliyiz. Bunun içinde ilk yapılacak şey, yanlışı tespit edebilmek ve bu yanlışın bizim hangi gereksinimlerimize yanıt verdiğini bulabilmektir. Aşağıda nevrotik olarak tanımlanan bazı psikiyatrik rahatsızlıklarla ilgili düşünce biçimleri özetlenmiştir. DEPRESYON: Hastanın düşünceleri “yitirilen şey” ile ilgilidir. Yitirdiği her ne ise o şey yüzünden mutsuzdur. Kişinin kendisiyle ilgili olumsuz algısı, deneyimlerinden çıkardığı olumsuz bir yorum ve gelecekle ilgili olumsuz/ hiçsel bir bekleyiş içindedir. Kapana kıstırıldığını düşünür. Motivasyon kaybı, olumlu...Devamını Oku »

Kişisel Gelişim, Psikoloji

 Kişisel Gelişim,   Psikoloji

Psikoloji, Danışman Yada Terapistle Danışan Arasında Gizlilik İlişkisi Gizlilik hem yasal hem de etik bir konudur. Her terapist ve danışman bu önemli konuyu iyi kavramalıdır. Eğer danışan, danışmana karşı % 100 güven duymaz ise , terapinin yada danışmana bir anlamı yoktur. Danışman, ile danışan arasında kendi gizlilik politikasını açıklamak durumundadır. Terapistler ve danışmanlar kendi çalıştıkları kurumun gizlilik politikasını bilmelidir. Bazı terapistlere göre “gizlilik” kesin olması veya olmaması gerek bir konu değildir. Bazı ortamlarda veya hastalarda gizlilikle ilgili gri alanlar mevcuttur. Yani gizlilik siyah ve beyaz gibi net bir kavram değildir. Terapist, yada danışman danışanıyla veya onunla ilişkili birisinin tehlikede olduğunu anladığında bu konuda uyarmalıdır. Veya danışan, terapisti yada danışmana ölümle tehdit ederse ne yapmalıdır? Veya danışana söylememişse ancak terapist bu duyguya ...Devamını Oku »

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji, Duygusal Zeka, Ruhsal Zeka

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji,  Duygusal Zeka, Ruhsal Zeka

Kişisel Gelişim, Mantıklı Düşünürüm, Ruhsal Zeka Duygusal zekaya giden fiziksel yol beynin arka tarafından omurilikle birleştiği yerde başlar. Birincil duyumlanmız buradan beyne girer ve biz yaşadığımız deneyim hakkında mantıklı bir şekilde düşünmeye başlamadan önce, bu duyumlar beynin ön taratma doğru bir yolculuğa çıkar. Ama beynin ön kısmına ulaşmadan önce, duyguların yaşandığı limbik sistemden geçer. Duygusal zeka, beynin duygusal ve mantıksal kutuplan arasında etkili bir iletişimi gerektirir. ile ilgili ne kadar verimli kararlar alırsanız, merkezler arasınaki yol da bir o kadar gelişir. Günlük yaşamımızdan örnek verecek olursak, kimilerimiz iki şeritli yollarda seyahat etmeye çabalarken diğerlerimiz beş şeritli otobanlar inşa etmişlerdir. Cömert bir trafik akışı yüksek duygusal zekanın en önemli gereğidir. Her iki yöne de trafik akışı çok az olursa, gösterilen davran...Devamını Oku »

Psikoloji - Sosyal Psikoloji - Danışmanlık - Rehberlik

Psikoloji - Sosyal Psikoloji - Danışmanlık - Rehberlik

POZİTİF PSİKOLOJİ Son yıllarda psikologların dikkati insanların problemlerine değil, onları mutlu eden şeylere, olumlu düşünme biçimlerine, hoşgörü ve neşeye yönelmiştir. Bir araştırmaya göre, geçtiğimiz 30 yılın psikoloji literatüründe “depresyon” kelimesi içeren yaklaşık 55 bin, “anksiyete” kavramını içeren yaklaşık 42 bin konu bulunmuş buna karşılık “neşe” kelimesi özetlerde sadece 415 kez geçmiş. Depresyonun bir belirtisi olarak düşünülen olumsuz düşünme biçimi hastalığın kendisi olarak yorumlanmaktadır artık. Bu da demektir ki, düşünce biçimindeki benliğe zarar verici, hayatı karamsarlaştırıcı yapı depresyonun kendisidir. Pozitif psikolojinin önderlerinden Macar Mihaly Csikszentimihaly savaş durumlarında yıkılmış ve yok olmuş ortamlarda bile güçlü kalabilenlerin, trajediyi göğüsleyenlerin, bunu nasıl yapabildiklerine dikkatini yöneltmiş ve pozitif psikolojiyi ya...Devamını Oku »

Kişisel Gelişim, Psikoloji, Felsefe, Bireysel Gelişim

Kişisel Gelişim,  Psikoloji, Felsefe, Bireysel gelişim

Kişisel Gelişim, Kişisel Gelişim Serüveni Yirminci yüzyıla ait bir terim olan kişisel gelişim, 1960'larda Amerika'da insani Potansiyeller Akımı bağlanımda kullanılmaya başlandığında, toplumsal gelişimi ön planda tutmadığı için eleştirilmişti. Günümüzde sıkça kullanılan "Sen değişirsen, dünya da değişir." sloganı bu bağlamda anlamlı bir mesaj içermekte ve kişisel gelişim yolculuğunun ruhunu açıklıkla ifade etmektedir. Türkiye'nin En Büyük Kişisel Gelişim Ve Kişisel Başarı Portalı Kişisel gelişimin soyağacında Wilhelm Reich'ın bio-enerji anlayışı, Frederick Pearl'ün Geştalt Terapisi, Abraham Maslovv'ıın insani Psikolojisi, Jung'un mistik ve büyüsel gelenekler üstüne yaptığı geniş çaplı araştırmalar, Doğu kökenli yoga, meditasyon teknikleri, Charlotte Selver ve ida Rolfun Beden Terapileri bulunmaktadır. Kişisel gelişim yolculuğ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık