Psikoloji

Aşkın Psikolojisi(Aşk Nedir Ki Yoksa Bir Hastalık Mı?)

AŞKIN PSİKOLOJİSİ(Aşk Nedir Ki Yoksa Bir Hastalık mı?)

AŞK NEDİR Kİ YOKSA BİR HASTALIK MI? İnsanoğlu İçgüdüleri tarafından kendisini önce kendini korumayı düşünmektedir. İnsanlar bu duygu neredeyse eriten bir duygudur aşk... Aynı belirtiler ruhsal hastalıklarda benzer değişikliklerin vücudumuzda aşık olduğumuzda da aynı belirtilerin meydana gelmesine karşın, psikoloji biliminde bir hastalık olarak kabul edilmeyen ve bilimsel açıklaması yapılamayan aşk; insanı yaşama bağlayan bir etmen olduğu görünüyor. İnsanoğlu ilk kez bir başkasının iyiliği için kaygı duyar. O başkası egomuzun önüne geçer ve egomuz karşımızda kişi için kaybolmaya başlar. Ruhsal hastalıklardakine benzer benzer süreçler, organizmamız aşık olduğumuzda da aynı tepkileri verir. mesela; serotonin, dopomin, oksitosin gibi hormonlarında belirgin farklar ortaya çıkar. Her şeye aşk hastalık olduğu anlamına gelmez. çünkü elbette eşler arasındaki duygu alışverişi sanıldığından karışıktır. Kişiler verdiğinden daha fazlası kendisine geri döner…bu yüzden aşkın hastalık olmadığı...Devamını Oku »

Aşkın Psikolojisi(Sevdiğinizi Söyleyemiyorsanız... )

Aşkın Psikolojisi(Sevdiğinizi Söyleyemiyorsanız... )

Sevdiğinizi söyleyemiyorsanız... Sevdiğinize 'seni seviyorum' demenin binbir yolu vardır. İşte bunlardan bazıları... Aşk sözcüklerini söylemek her zaman çok kolay olmayabiliyor. Kimimiz de hissettiğimiz şeyleri çoğu zaman söyleyemiyoruz bile. O halde bize kulak verin. İşte size duygularınızı kelimelere dökmenin on etkili pratiği! Kelimeler ağır geliyorsa Sevgilinize karşı hissettiklerinizi dile getirmenin, beraberinde neler getireceğini hiç düşünmeyin. 'Seni seviyorum' cümlesinin, size bir kurşun kadar ağır gelmesinin nedeni, belki de bu iki kelimenin sonsuz anlamlar içerdiğini düşünmenizden kaynaklanıyor. Bırakın bilsin Sevdiğinizi söylemeye zorlandığınızı bırakın bilsin. Aksi takdirde, aşktan ve sevgiden bahsetmemeniz nedeniyle onu yeterince sevmediğinizi düşünebilir. Neden olduğunu bilmediğiniz gerçek duygularınızı ifade etmekte güçlük çektiğinizi ona anlatın. Bazen bu; 'seni seviyorum' demek kadar etkilidir. Alıştırma yapın Sevginizi çevrenizde de dışarı vurmakta zorlanıyo...Devamını Oku »

Parapsikoloji

Parapsikoloji

PARAPSİKOLOJİ, PSİ ve MODERN DÜNYA GÖRÜŞÜ Genelde modern bilimin, son yüzyıllardaki felsefi düşünüş üstünde büyük etkisi olmuştur ve bu durum 20. yy için de geçerlidir. Bu yüzyılın ilk başlarında bazı felsefe gruplarının, fenomenoloji, varoluşçuluk ve analitik felsefe gibi kendilerini bilimden ayırmak isteyen hareketlerin egemenliğine girmesine karşın, bütününde felsefi düşünce; bilimsel keşiflerin ve teorilerin etkileriyle büyük ölçüde değişime uğramıştır. Bu sadece sözde doğal bilimler -termodinamiğin ikinci yasasının etkisi, kuantum fiziği, evrimsel teori moleküler biyoloji ve ekoloji hemen akla gelenler- için değil, aynı zamanda sözde sosyal bilimler için de geçerlidir -insan burada hemen Marksizm, Freudculuk ve bilimin sosyo-tarihi incelemesinde ortaya çıkan paradigma teorilerinin etkilerini düşünüyor. Ancak, parapsikoloji bilimi, en azından psişik araştırmalar bir yüzyılı aşkın bir zamandan beri var olmasına karşın, felsefi düşünüş üstünde daha pek etkili olamamıştır. Gerçekten...Devamını Oku »

Parapsikoloji-Parapsikolojiye Giriş

PARAPSİKOLOJİ-PARAPSİKOLOJİYE GİRİŞ

Sovyet bilim adamı Vlademir Bechterev ( 1857-1927), şartlandırılmış motor hareketlerini inceledi. İnsan; bir metal üzerine konmuş eline elektrik akımı verilince, kolunu çekiyordu. Dizinin altına çekiçle vurulunca ayağı havaya kalkıyordu. Bu hareketler birçok kere tekrarlanır ve her etkide zil çalınırsa, bir motor hareket teşekkül ediyordu. Yalnız zil çalmak suretiyle ayak havaya kalkıyor veya insan elini çekiyordu. Sovyet bimi adamı İvan P. Pavlov (1849-1936), şartlı refleksler konusunu incelemiş, köpekler üzerinde çeşitli deneyler yapmıştır. Köpeklerin guddeleri şartlandırılabiliyor ve her zil çalışında salyaları akıyordu.ABD ve SSCB'de Biheyviorizm gelişirken Avrupa’da da Sigmund Freud (1856-1939) alt şuur üzerine teorisini geliştiriyor, tedavi buluyordu. Freud; insan hareketlerinde, ruhi durumunu da cinsel duyguların önemi üzerinde duruyordu. Adler (1870-1937), Carl Gustav Yung (1875-1961), alt şuur fikri üzerinde Freud ile birlikte çalıştılar. Bilahare ayrılarak kendi görüşlerini ...Devamını Oku »

Psikoloji, Kişisel Gelişim, Şiir, Halil Cibran

Psikoloji, Kişisel Gelişim, Şiir, HALİL CİBRAN

Harika Bir Şiir Haritayi Saklayabilecegin En Guvenilir Yerin Yuregindir. Dostum, Gunese Bak, Topraga Bak,Suya Bak,Buluta Bak Fakat, Arkana Bakma Kimin Geldigi Onemli Degil,Kimin Gelmedigi De Unutma, Yolcu Degisir, Yol Degisir, Ama Menzil Degismez. Yolcuya Bakip, Yolunu Tanima. Yola Bak, Yolcuyu Tani, Yolcu Hakkindaki Kiymet Hukmunu Ona Gore Ver. Vahim Olan, Yolun Yolcusuz Olmasi Degil; Asil Vahim Olan Yolcunun YolsuzOlmasidir Yolsuz, Hedefsiz, Amacsiz, Saskin, Hercai Ve Seyyal En Dogru Yol:En Dikensiz Yoldur Diyenler Seni Aldatiyorlar. Onlar, Karanlik Evlerinde Kaybettiklerini Sokak Lambasinin Altinda Arayan Saskinlardir. Aldirma Ayagina Batan Dikenler, Aradigin Gulun Habercisidir. Dikenine Katlanmaktan Soz Edenler, Asikmis Gibi Davrananlardir. Gercek Asik Olanlarsa, Dikenini De Seveler. Dostum, Yollar Yurumek icindir. Fakat,Su Gercegi De Hi...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık