Psikoloji

Başarının Psikolojisi(Sadece Sonucu Değil, Süreci De Önemseyin)

Başarının Psikolojisi(Sadece Sonucu Değil, Süreci de Önemseyin)

Çok azımız birden bire başarılı olmuşuzdur. Çoğunlukla küçük parçalar tırtıklarız ve parçalar teker teker yerlerine yerleşirler. Becerilerin ve bilgilerin, beklenmedik şekillerde birleşmeleri gibi, küçük gibi görünen şeyler sonunda çok önemli olabilirler. Hangi davranışlarımızın, belirli bir zamanda kariyerimize ne gibi katkılar sağlayacağını yordamak mümkün değildir. Bu, bir sorun yaratır. Eğer başarı, bir sonuç olarak çok önemliyse, genellikle bizi o başarıya ulaştıracak olan süreci önemsemeyiz. Mesela bir hocanın, "ilgisiz" bir entellektüel alanla ilgili ilginç bir konu ortaya attığını düşünelim. Eğer öğrenci, daha çok elde edeceği sonuca odaklanan bir öğrenciyse, entellektüel olarak kendini konuya kapatma eğiliminde olacağı için, bu konuda daha sonra önemli olabilecek bazı şeyleri öğrenme fırsatını kaçırmış olacaktır. Başarılı öğrencilerde, bu gibi durumlara açık olmalarından ve genel olarak işi önemseme eğilimlerinin bir sonucu olarak, nitelikteki tutarlılıktan kaynaklanan bir zen...Devamını Oku »

Ders Çalışma Tekniği(Ders Çalışmaya Moral Ve Psikolojik Yönden Hazır Olmak)

Ders Çalışma Tekniği(Ders Çalışmaya Moral Ve Psikolojik Yönden Hazır Olmak)

Başarılı olmak ve çalışmalardan verim alınması kişinin çalıştığı konuya kendisini konsantre edebilmesine, kendisini hazırlamasına bağlıdır. Konulara olan konsantrasyonu ise, içinde bulunduğu ruhsal durumu moral yapısı ve psikolojik dengesi önemli ölçüde etkiler. Zihin, öğrenilmesi gereken konudan daha önemli gördüğü problemlerle meşgul olursa kişinin dikkatini ve ilgisini asıl konu üzerinde toplaması çok zordur. Dolayısıyla zihni etkinlikler ilgili konuyla birlikte birçok ilgisiz konuya dağılmış olur. Bu başarıyı önemli ölçüde etkiler. Örnek olarak; öğrencinin devamlı kavga eden bir anne-babaya sahip olması sürekli bir arada bulunduğu arkadaşları tarafından haklı ve haksız olarak eleştirilmesi, isim takılması, kendisine sevmediği şakaların yapılması, yalnız olması verilebilir. Bütün bunlar öğrencinin kendisini derse vermesine, konuyu tam olarak anlamamasına ve öğrenmesinin güçleşmesine sebep olacaktır.Yine öğrencinin arkadaşları arasında fizyolojik yönden farklı gelişmesi, “Acaba ben d...Devamını Oku »

Aşkın Psikolojisi

Aşkın Psikolojisi

AŞKIN 50 BELİRTİSİ Birbirinizi gerçekten sevip sevmediğinizi anlamak için ipuçlarına ihtiyacınız var. İşte biz de bu ipuçlarını araştırdık. Biliyoruz ask bağlarınız kuvvetli ama siz yine de emin olun! 1- "Seni seviyorum" demeye doymuyorsanız. 2- En bakımsız halinizi bile görmesine aldırmıyorsanız. 3- En bakımsız halinize bile bayılıyorsa. 4- En sarhoş olduğu zamanlarda bile, asla size eski sevgilisinin adıyla hitap etmiyorsa. 5- Eski sevgilinizi gördüğünüzde içiniz kıpır kıpır olmuyorsa. 6- Is seyahatine çıktığında ondan haber alamadığınızda, sinirlenmek yerine, basına bir şey gelmesinden endişe ediyorsanız. 7- Gazetenin 3. sayfasını okurken gördüğünüz kötü haberler sizi çok etkiliyorsa ve "ya o da böyle bir kaza geçirirse" diye düşünüp telaşa kapılıyorsanız. 8- Basınız çok ağrıdığında, uyumanıza yardim etmek için, bütün gece size Sindrella'yi ve Robin Hood'u anlatıyorsa 9- Birlikte tatlı yaparken çok eğleniyorsanız. 10- Alışverişten sonra sizinle ilgileniyorsa. Ama sadece kredi kartı ...Devamını Oku »

Aşkın Psikolojisi(Aşkın Kendisi Aşk!)

AŞKIN PSİKOLOJİSİ(Aşkın kendisi aşk!)

Aşkın kendisi aşk! Haftalardır "aşk" üzerine yazıyorum. Şu ana dek yazdıklarımı özetlersek; aşk hakkında görüşlerim şöyle: 1) İnsan aynı anda sadece tek bir kişiye aşık olabilir! 2) Aşk insanın benliğini yok eder. 3) Aşk illa ki biter. Ancak: 4) Aşık olmadan kendinizi bir bütün olarak tanımanız, anlamanız ve kabullenmeniz mümkün değildir. Geçen haftaki yazımı şöyle bitirmiştim: "Vallahi haftaya bitiriyorum. Haftaya yazacağım yazının başlığı: Aşkın kendisi aşk! Teması: Aşık olmak için maşuğun da illa ki size aşık olması gerekmez!" Tabii ki; karşılıklı olunca aşk çok daha yüksek seviyelerde yaşanır. Maazallah, tek taraflı aşk tutkuya dönüşürse; bir maraz haline gelir ama aşkın karşılıklı olması katiyen şart değildir. Daha doğrusu; "kendinizi bir bütün olarak tanımanız, anlamanız ve kabullenmeniz" için aşık olmanız, çaresiz ve çırılçıplak kalmanız şarttır ama bunların karşılıklı yaşanması şart değildir. Zira, aşkın kendisi aşktır! İnsan başkasına değil, bizzat aşkın kendisine aşık ...Devamını Oku »

Aşkın Psikolojisi(Aşktan Kaçan Kovalanıyor.)

AŞKIN PSİKOLOJİSİ(Aşktan Kaçan Kovalanıyor.)

Aşktan kaçan kovalanıyor Yapılan bilimsel araştırmalara göre bir ilişki sona erdiği zaman, terk edilen kişinin beyni tehlike durumlarında salgılanan ‘epinefrin’ hormonunu üretiyor. Bu hormon da tutkuyu artırıyor. Böylece terk edilen, ayrılmak isteyen kişiye daha çok aşık oluyor... Bilim ve Teknik Dergisi aşk üzerine yapılan son araştırmaları sayfalarına taşıdı. Haberde “Erkekler neden aldatır?’’, “Kaçan sevgili neden kıymetli olur?’’ ve “Kıskançlığın nedeni nedir?’’ gibi soruların bilimsel cevapları verildi. İşte dergide yer alan bazı sorular ve cevapları: Erkekler neden aldatır? Araştırmalara göre erkeklerin aldatma sebebi ‘soyunu devam ettirme’ içgüdüsü. Erkekler her ne kadar tüm partnerlerinden çocuk elde etmeyi planlamasa da bu duygu bilinçaltında yer alıyor. Kadınların aldatmasının sebebi ise ‘var olandan daha iyi bir eş bulabilme ümidi’ olarak açıklanıyor. Kıskançlığın sebebi nedir? Kıskançlık, eşini başka birine kaptırma tehlikesi ortaya çıkar çıkmaz başlıyor. Kadınlar, bi...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Yukarı Çık