Özgüvenimi Nasıl Geliştirebilirim?

Özgüvenimi Nasıl Geliştirebilirim?

Özgüven kişinin kendini kendi zihninde olumlu ve yeterli algılaması veya kendisi hakkında olumlu iç tasarımlara sahip olması olarak kabul edilir. Yani bir nevi iç barış olan özgüven, kişinin yeteneklerini, sınırlarını, kapasitesini bilmesi ve bu bilgiyi eyleme geçirebilme yetisi olarak da kabul edilir. Özgüven kolay gelişmez. Kişinin yaşadığı deneyimler ve bu deneyimler sonunda kazandığı yetiler, beceriler özgüveni pekiştirir veya zayıflatır. Kişi yetilerini bir yetenek ve beceri haline getirebildiği, bilebildiği ve yaptığı işin üzerinde kontrol sağladığı ölçüde kendine güvenecektir veya güvenemeyecektir.
Özgüven için özsaygı, olmazsa olmaz koşullardan birisidir. Özsaygı, özgüveni doğurur. Ancak aşırı özgüvene sahip olan kişiler ego’larını şişirerek, gerçeklikten, doğallıktan uzaklaşarak önemli ölçüde kişilik ve davranış sorunları yaşayabilirler. Zaman zaman kişinin anlamadığı, kontrol edemediği, bilmediği durumlarda çekinik kalması, kendine güvenememesi normaldir; buradaki kendine güvenmeyiş olumsuz değil, olumlu bir durumdur.

Fikirlerimize ne kadar değer verildiği, önemsendiği, güven duyulduğu ile ilgilidir. Çocukken hangimize sorumluluk verilmişti. İyi bir şeyler yaptığımızda ne kadar ödüllendirildik. Yaptığımız hatalar ne kadar hoş görülmüştü. İşte bunlar özgüven duymamıza neden olur. Özgüveni olmayan kişi kendinden şüphe duyar. Kendine güveni yetersizdir. Sevilmediğini düşünür, yalnızlık hisseder, eleştirilere karşı alıngandır. Başarısızlıktan çok korkar ve çok sık hayal kırıklığı yaşar.

Özgüven kazandıran hususlar ise, risk alma cesareti, kendini tanımak ve sevmek, hedef belirlemek, pozitif düşünmek, iyi bir iletişim kurmak, duyguları kontrol edebilmek, kedinizi iyi bir şekilde ifade edebilmek, her an öğrenmeye devam etmek, hobileri geliştirmek, güçlü yönleri öne çıkarmak, değişimi kabullenmek ve kendini geliştirmek gibi hususlardır.

Özgüven kişisel bir özelliktir, yaşamla ilgili sorunlarla, karşımıza çıkan engellerle gerçekçi bir şekilde mücadele etmemizi sağlar ve zorluklara dayanmamızı kolaylaştırır. Özgüven, yaşama gücüne sahip ve mutlu olmaya layık bir kişi olma deneyimidir.

Özgüven insana güç verir, enerjisini artırır ve daha fazla çaba göstermeye özendirir. Özgüvenimiz olmadığında üzerimize düşen görevlerimizi yapabilme yeteneğimizden emin olamayız. İhtiyacımız olan beceriye ve deneyime sahip olduğumuzu bildiğimiz halde endişeleniriz. Karar vermemiz, inisiyatif kullanmamız veya yeni insanların işin içine dahil olması sizi rahatsız ve huzursuz eder.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık