Çocuğuma Dersi Nasıl Sevdiririm Tedavisi

Çocuğuma Dersi Nasıl Sevdiririm Tedavisi

Anne – baba olarak genel eğilimimiz çocuklar olumlu davranışlarda değil de olumsuz davranışlarda bulunduğu zaman dikkatimizi onlara vermek yönündedir. Oysa ki olumsuz davranışla çocuğumuzun amacı dikkat çekmek ise bu durumda hedefine ulaşmış oluyor ve farkında olmadan olumsuz davranışı pekiştirmiş oluyoruz.

Gün boyu çocuklarımızın olumlu davranışlarını yakalamaya çalışalım ve bunların bir listesini yapalım. Bu olumlu yönlerini (örneğin ders çalışmak gibi) gördüğümüzü ve hoşumuza gittiğini her fırsatta belirtelim. Böylelikle çocuğunuzun takdir gören davranışı gösterme oranı artacaktır.

Özellikle oyun çağı çocuklarında ödev yaparken aktivite oyunlaştırılabilir, renkli ve süslü kalemler ya da ilgi çekici, özendirici eğitim materyalleri kullanılabilir, unutmayın keyif alarak öğrenilen bilgiler daha kalıcı olacaktır.

Çocuğun programa uyma isteği duyabilmesi için de, program yapılırken kendisinin de dahil olması ve kararlarda payının bulunması önemli. Ancak programı hazırlarken özellikle hedef ve saatlerin belirlenmesi kısımlarında yardımcı olabilirsiniz. Ders çalışma saatleri seçilirken, çocuğun yorgun ve aç olmadığı, enerjisinin yüksek olduğu saatlerin belirlenmesi önem taşır. Her bireyin en verimli olduğu zaman dilimleri vardır, bu dilimler gözlenmeli ve çocuğa uygun saatler seçilmelidir.
Eğitimin önemi her geçen gün kendisini daha çok gösteriyor. Okul başarısında okul, öğretmen ve veli üçlüsünün önemini hepimiz biliyoruz. Bu üçlü içinde en önemli yeri olan öğrenciyi derslere motive edebilmek ise başarı için en önemli şartlardan biri. Bu motivasyon için içinde bulunduğumuz şu günler çok büyük bir önem arz ediyor. Bilhassa ilkokul birinci sınıfa yeni başlayacak veya okul başarısı düşük ve orta seviyede öğrenciler için bu daha da önemlidir. Çünkü yaz tatilinden sonra okulların açılması yeni bir başlangıç demek. Bununla beraber uzun süren yaz tatili bazı öğrencilerde rehavet ve isteksizliğe yol açabilir.

Çocuğun okula ve derslere ne şekilde motive edileceği çocuğun yaşına ve kişiliğine göre değişmekle beraber; çocuğun sosyal duygusal ve akademik zekası ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Öğrenciyi iyi motive edebilmek için onu iyi tanımak gerekiyor. Anne baba çocuğunu ne kadar iyi dinlerse onu o kadar iyi tanıyarak ilgilerini, meraklarını anlayabilir ve ona göre çocuğunu okula isteyerek gitmek ve derslerini severek çalışmak konusunda motive edebilir.

Anne-babalar çocuklarının okul yaşamına "ne kadar yüksek not, o kadar sevgi" felsefesi ile yaklaşmamalılar. Sınavlarda başarılı olmak uğruna çocuğunuzla olan yakınlığınızı tehlikeye atmayın. Başarı için yapılan bu mücadele bazen aile ile çocuk arasında duygusal açıdan uzaklaşmaya sebep olabilmektedir. Ebeveynlerin sorumlulukları arasında çocuğa iyi bir eğitim vermek olduğu kadar, ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevinci aşılamak olduğu göz ardı edilmemelidir.



Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık