Özgüven

Özgüvenimi Nasıl Geliştiririm Tedavisi

Özgüvenimi Nasıl Geliştiririm Tedavisi

Özgüven herkes de var olan bir kaynaktır, deneyimlerimizin oluşturduğu duygular bu kaynağı şekillendirmektedir. Özgüven seviyenizin hangi durumda olduğunu anlamanız için şu soruları kendimize sormalıyız. Özgüvenimiz olmadığında üzerimize düşen görevlerimizi yapabilme yeteneğimizden emin olamayız. İhtiyacımız olan beceriye ve deneyime sahip olduğumuzu bildiğimiz halde endişeleniriz. Karar vermemiz, inisiyatif kullanmamız veya yeni insanların işin içine dahil olması sizi rahatsız ve huzursuz eder. Atılganlık, çekingenlik ve saldırganlık günümüzün sıkça kullanılan popüler kavramlarıdır. Atılgan olmak kendini ve çıkmaktadır. Haklarını başkalarının haklarına zarar vermeden korumak ve kendini ifade edebilmekken, bunun tersi olan durum ise çekingenlik olarak adlandırılmaktadır. Zaman zaman atılganlık ve saldırganlık kavramları birbirleriyle karıştırılmaktadır. Atılgan olmak saldırgan olmak demek değildir. Saldırgan davranış kendi haklarını korurken başkalarının hak...Devamını Oku »

Özgüven Nedir?

Özgüven Nedir?

Özgüvenin gelişiminde özellikle çocukluk döneminin ilk yıllarında ana-baba tutumları, yetiştirme biçimi bireyin kendisi hakkındaki duygularının oluşumunda ve özgüvenin derecesinde son derece önemlidir. Ebeveynlerden biri ya da her ikisi, aşırı derecede eleştirel ve yüksek beklentili, mükemmelliyetçi ise ya da aşırı korumacı ve bağımsızlığı engelleyiciyse, çocuğun kendine ilişkin duygu ve yargısı; yeteneksiz, yetersiz ve değersiz olduğudur. Oysa ebeveynler, çocuğun girişimlerini destekler, gelişimini alkışlar, hata yaptığında doğrusunu bulmasına/yapmasına yardımcı olur, onu bu haliyle sevmeye ve kabullenmeye devam ederlerse çocuk da kendini kabul etmeyi, sevmeyi ve kendine güvenmeyi öğrenir. Kendine güven eksikliği, çoğu kez yetenekten yoksunluktan değil, diğerlerinin özellikle ana-babanın, çevre ve toplumun gerçek dışı beklenti ile ölçütlerinin bir sonucudur. Bu bağlamda kendine güvensizlik değişmez değildir. İlk çocukluk döneminde bireyin ana-baba tutumunu değiştirme ve çe...Devamını Oku »

Çocuğuma Matematiği Nasıl Sevdiririm?

Çocuğuma Matematiği Nasıl Sevdiririm?

Doğal yollarla çocuklara matematiği sevdirmek, eğlenceli hale getirmek için anlayışlı bir öğretmen sorunu çözebilir. Öğretmenler müfredatı takip edebilmek için matematik öğretirken oldukça hızlı davranıyorlar. Matematiği ilgi çekici bir hale getirmek onlar için iyi bir motivasyon yöntemi olacaktır. Çocuğunuza matematiği sevdirmek için onunla pozitif konuşun. Sizinde matematiği sevmediğinizi, okula giderken tıpkı onun gibi zorlandığınızı söylemekten kaçının. Bunun yerine matematik hakkında olumlu şeyler söylemeyi deneyin. Matematiğin bir mücadele olduğunu ama çok ilginç ve kullanışlı olması nedeniyle bunları çalıştığınızı söyleyin. Çocuklarınız matematikle mücadele etmeye başladığında hemen yardım alın. Matematik becerileri birbiri üzerine inşa edilir ve gerçekten matematikle ilgilenmeye başladığı zaman başka becerileri de gelişir. Çocuğunuz başaramadığı zaman, hayal kırıklığı yaşayacaktır. Çok kez pes etmeye çalışacak ve vazgeçecektir. Bu durumda s...Devamını Oku »

Çocuğuma Dersi Nasıl Sevdiririm?

Çocuğuma Dersi Nasıl Sevdiririm?

Çocuklara sorumluluk almayı ancak bizler öğretebiliriz, çocuklar kendi kendilerine sorumluluk duygusuna sahip olmazlar. Çocuklara sorumluluk vermenin yolu, ne yapacaklarını emir cümleleriyle söylemek ya da bak sonra pişman olursun seklinde gelecekte ne yaşayacakları ile ilgili nutuklar çekmek değildir. Çok küçük olduğunu düşündüğünüz böyle bir kaç rehberliğiniz yol göstermeniz çocuğun sorumluluk alıp bir şeyler yapma isteğini arttıracaktır. Kendisinin bir şeyleri nasıl yapacağını bilip yaptığını görmesi çocuğu mutlu eder. Kendi isteğiyle yaptığı ufak hatalara izin vermek, büyütmemek, sonuçlarına katlanmasına böylece ders çıkarmasına zemin hazırlamak. Bu, dışarı çıkarken yanına almaması gereken bir şeyi ağır gelince taşıyamayıp size vermesine razı olmamak gibi bir örnekle açıklanabilir. Anne ve babası planlı olan ve düzenli kitap okuyan çocukların istekli ve planlı ders çalışma oranı daha fazla olacaktır. Akşam saatlerinin sürekli TV karşısında oturarak ...Devamını Oku »

Çocuğuma Dersi Nasıl Sevdiririm Tedavisi

Çocuğuma Dersi Nasıl Sevdiririm Tedavisi

Anne – baba olarak genel eğilimimiz çocuklar olumlu davranışlarda değil de olumsuz davranışlarda bulunduğu zaman dikkatimizi onlara vermek yönündedir. Oysa ki olumsuz davranışla çocuğumuzun amacı dikkat çekmek ise bu durumda hedefine ulaşmış oluyor ve farkında olmadan olumsuz davranışı pekiştirmiş oluyoruz. Gün boyu çocuklarımızın olumlu davranışlarını yakalamaya çalışalım ve bunların bir listesini yapalım. Bu olumlu yönlerini (örneğin ders çalışmak gibi) gördüğümüzü ve hoşumuza gittiğini her fırsatta belirtelim. Böylelikle çocuğunuzun takdir gören davranışı gösterme oranı artacaktır. Özellikle oyun çağı çocuklarında ödev yaparken aktivite oyunlaştırılabilir, renkli ve süslü kalemler ya da ilgi çekici, özendirici eğitim materyalleri kullanılabilir, unutmayın keyif alarak öğrenilen bilgiler daha kalıcı olacaktır. Çocuğun programa uyma isteği duyabilmesi için de, program yapılırken kendisinin de dahil olması ve kararlarda payının bulunması önemli. Ancak p...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7
Yukarı Çık