Akıl İnşasında Matematik-5-

Akıl İnşasında Matematik-5-

Matematik Sistem Kurabilme Kabiliyeti Kazandırır. İki kere ikinin dört ettiğini nereden biliyoruz? İspatladık mı? Böyle olduğunu “kabul etmişlikten” başka bir veri var mı elimizde? Hayır, hayır, hayır… İki kere ikinin dört etmesi bir “kabulden” ibarettir. Tüm matematik de bu kabul üzerine bina edilmiştir. Demek ki işin başında bir şeyi kabul ediyor ve o kabul üzerine devasa bir sistem kuruyoruz. Ne demek bu? Bu, matematiğin harikulade bir özelliğidir, sistem kurma özelliği… Matematik yoluyla (ve tabii ki soyutlama yoluyla) olmayan bir sistemi kuruyor ve hayatı ona göre yaşıyoruz. Bir an düşünün, matematiğin olmadığını veya bir sabah kalktığında dünyanın matematiği tamamen unuttuğunu… Tüm dünyanın hayatı bir saat içinde çöker. Soyut düşünceyle bir sistem kuruyoruz fakat aslında olmayan bu sistemi hayatın içinde öyle bir yere oturtuyoruz ki, bir saatliğine hayattan çekseniz tüm hayatı çökertiyor. Sanal gerçekliğin hakiki gerçeklik haline nasıl geldiğini görüyor musunuz? Bu dev...Devamını Oku »

Akıl İnşasında Matematik-6-

Akıl İnşasında Matematik-6-

MATEMATİK SOYUTLAMA KABİLİYETİ KAZANDIRIR : Matematiği akli ilimlerden sayarlar. Akıl ile ulaşılan, akıl ile anlaşılan, akıl ile tatbik edilen ilim. Hangi ilim böyle değil ki diyenler çıkabilir, her ilim akıl ile anlaşılır belki ama matematik akıl ile inşa edilmiştir. Mesela fizik bilimi, elma, dalından koptuğunda yere düşmezde havada kalırsa, yer çekim kanununu keşfetmez ve kabul etmez. Fakat matematikte durum böyle değildir, bir şey matematik olarak varolabilir ama fizik evrende bunun karşılığı bulunmayabilir. Bu sebeple matematik, fizik evrene, pozitif bilimler gibi göbeğinden bağlı değildir. Fizik evrene bağlı olmayan, ondan bağımsız şekilde gelişen bir bilim dalına neden ihtiyacımız olsun? Bu soruyu haklı çıkarmamak için matematik, fizik evrenden tamamen soyutlanmaz. Matematik ile fizik evren arasında nazik ve nazlı bir ilişki vardır. Bu ilişki, matematiğin fizik evreni tamamen umursamaz hale gelmesini önler fakat fizik evrene tamamen (fizik bilimi gibi) bağ...Devamını Oku »

Akıl İnşasında Matematik-3-

Akıl İnşasında Matematik-3-

Matematiğin bir özelliği de bir sayıyı, sonsuz şekilde ifade edebilme imkanını öğretmesidir. Mesela bir (1) sayısı, sonsuz şekilde ifade edilebilir, (2-1), (5-4) vesaire gibi. Aslında tamamında ifade edilen sadece birdir ama ifade şekilleri başkadır. Hayatın bir çok alanında, bir düşünceyi başka şekilde ifade edemediğimiz için çok dar bir akılla yaşamak zorunda kalıyoruz. Düşünceyi değiştirmeye bile ihtiyacımız olmadan birçok problemi çözme imkanına sahibiz. Sadece ifade biçimini değiştirerek, çözülmez zannettiğimiz bir çok problemin çözüldüğüne şahit olabiliriz. Bir şeyin (sadece sayının değil) mesela bir düşüncenin, bir varlığın, bir olayın birden fazla ifade edilebilme imkanı var. Bu imkanın matematik ile sınırlı olduğunu düşünmemiz gerekmiyor. Zaten matematik eğitiminin eksiklerinden biri de bu. Oysa matematik bir düşünce biçimidir. Aslında ise matematik düşüncenin ta kendisidir. Matematik eğitimi insana (çocuğa) düşünmeyi öğretir. Ülkemizde ise matem...Devamını Oku »

Akıl İnşasında Matematik-2-

Akıl İnşasında Matematik-2-

Matematik hem yüzeyde hem de derinde anlama imkanı verir. Bu iki boyutu birden içermesi, matematiği akıl inşasında çok önemli bir noktaya taşır. Matematikte birden sonsuza kadar farklı aralıklarla (mesela birer birer veya ikişer ikişer…) saymak öğrenilir. Bu bir düzendir. Fakat aynı zamanda sıfır ile bir arasında sonuz adet sayı olduğu da öğretilir (öğretilirse). Sıfır ile bir arasında doğal sayı olarak bir adet sayı vardır ama rasyonel sayı olarak sonsuz adet sayı vardır. Birer birer sayıldığında sıfırdan bire ulaşmak bir saniye sürmez. Fakat rasyonel sayıları hesaba kattığınızda sıfırdan bire asla ulaşamazsınız. Bu özellik, konunun derinlik boyutudur. Eğer matematik hakkıyla öğretilirse, akıl inşasında daha etkili yol yoktur. Fakat matematik sayılar ve şekiller dünyasından başka bir özelliğe sahip değilmiş gibi öğretilmektedir. Böyle bir matematik eğitimi, akıl inşasına faydalı olmamakta hatta zarar vermektedir. Fizikte üç boyut var, en, boy, yükseklik. Buna bir...Devamını Oku »

Akıl İnşasında Matematik-1-

Akıl İnşasında Matematik-1-

Türkiye’de matematik öğretilir ama matematik bilimi öğretilmez. Matematik bilimi, doğrudan doğruya düşüncedir. Düşünce formlarıdır. Düşünce disiplinidir. Düşünce tarzıdır. Düşünce tertibidir. Zaten başlangıçta iki adet bilim vardır. Dilbilim ve matematik… Diğer tüm bilimler bunların türevleridir ve bunları kullanarak kendilerini varedebilirler ve açıklayabilirler. İki temel bilim olan dilbilim ve matematik ise düşüncenin iki boyutudur. Birisi (matematik) düşünebilmeyi mümkün kılar, diğeri (dilbilim) ise düşünceyi ifade etmeyi… Türkiye’de her iki bilim dalı da “bilim” olarak öğretilmediği (öğretilemediği) için, hem düşünce hem de akıl çok kısırdır. Matematik bilim tahsil edilemeyince düşünce, şekilde kalıyor. Matematik şekli aşan düşüncenin disiplinidir. Okullarda matematikten anlayan öğrencinin azlığı, öğrencilerin zeka geriliğinden değil, matematiğin öğretilememesindendir. Şekli aşan bir düşünce derinliğine ulaşamayan insan zihni, hem matematiği anlamıyo...Devamını Oku »

1 2 3 4
Yukarı Çık