KOÇLUK NEDİR?

KOÇLUK NEDİR?

‘Coaching’ kelimesi, ingilizce’de değerli malların bir noktadan diğerine taşınması için kullanılan bir ulaşım aracına verilen isim olarak ilk kez 1500’lü yıllarda kullanılmıştır.Günümüzde “koçluk” (Coaching) kelimesinin hayatındaki kullanım alanına baktığımızda, kelimenin bu orijinal anlamını halen koruyor.  

Koçluk(Coaching) insanların hedeflerine ulaşımını sağlayan ve kolaylaştıran yönetsel araç olarak görülecektir.

Koçluk nedir? İş dünyasında ve yönetim literatüründe ise söyle tanımlamaktadır; Çeşitli birikimleri, tecrübeleri, becerileri, ilgi alanları olan insanları bir araya getirebilen, onları sorumluluk almak, başarılı olmak için yüreklendiren ve insanlara tam bir ortak ve katılımcı olarak davranan yüz-yüze liderliktir.
 
Hayatta potansiyeli iyileştirmek,  sorunları çözümlemek ve özel yönetim becerilerini geliştirmek için kullanılan bir araç ve bir tekniktir.
 
Bireylerin en iyi performanslarını sergilemek, yeteneklerinin sınırlarını
zorlamak için çalışanları yetkilendirdiği bir süreçtir.
 
İş hayatında organizasyonların daha hızlı gelişmeleri ve daha tatmin edici sonuçlar üretmelerini sağlamak amacı ile eğitilmiş koçların gerçekleştirdiği interaktif bir süreçtir.

Öğrenen kişiye bilgi, beceri, değer ve tutumların transfer edilmesidir.
Böylece kişiler yeni görevlerini icra etme, mevcut isleri iyileştirme, daha karmaşık düzeyde icra etme v.b. konularda yetkilendirilmiş olacaktır. Koçluk uygulamasının başarı kriteri de öğrenen kişinin bilgi, beceri, değer ve tutumlarında değişimin ortaya çıkması ile nitelendirilebilir.
 
İngilizce ‘Leading’ olarak ifadelendirilen yönlendirmenin bir şeklidir.
Yönlendirme olarak da ifadelendirilmesinin nedeni insanları farklı düşünmeye yönlendirme süreci olmasından kaynaklanmaktadır. İş yaşamındaki koçluk yaklaşımı, spor alanındaki daha yüksek performans elde etmek amacı ile aynı amaca sahiptir.

Koçluk : ‘ insanların potansiyelini ortaya çıkarmaktır’ Koçluk, (coaching), bireyleri veya takımları sonuçlara ulaştırmak için yetkilendiren, geliştiren ve cesaretlendiren uygun ortam ve kosulları yaratan yönetsel bir
eylemdir. Koçluk erken kariyer aşamasındaki çalışanlar için çok önemli bir destektir.
 
Öğüt vermek, moral ve motivasyonu artırmak, cesaretlendirmek, uyarmak, bilgilendirmek ve deneyimlerden yararlandırmak anlamında biçimsel olmayan bir şekilde verilen eğitim ve yetiştirme desteğidir.
 
Dilimizde ‘Rehber’ olarak da tanımlanan Coach kavramıyla bağlantılı olan Coaching kelimesini dinleyerek, sorgulayarak ve çözümler üreterek, başka
bir bireyin öğrenme performansının, gelişiminin ve değişebilme becerisinin kolaylaştırılması olarak tanımlamaktadır.
 
Koçluk kavramının dilimizde kullanılan bir diğer karşılığı Rehberlik olarak gözükmektedir. Koçluk ; rehberlik kavramının insanlara kim olduklarını, ne
olabileceklerini ve sahip oldukları tüm nitelikleri nasıl tam olarak kullanabileceklerini anlatmayı öngördüğünü zikretmektedir.
 
Koçluk performans geliştirmeye odaklanır. Koç izleyicisinin en iyi çaba ve performansı elde etmesi için ona ilham ve cesaret verir. Sorumluluk almaya özendirir, kendine güvenmesini sağlar. Koç, gerektiğinde iş bilgisini ve gerektiğinde insan ilişkileri becerisini, yerinde ve dengeli bir şekilde kullanarak izleyicisinin kişisel ve profesyonel gelişmesini destekler.  
 
Koçluk, insanlara performanslarını geliştirmelerinde yardımcı olmakta
kullanılan bir süreçtir. Koçluk, başkalarının performansını ve öğrenme yeteneğini artırmayı amaçlar.
 
Bireylerin değerlendirme, yönlendirme ve beraberinde düzenli geribildirim yolunu kullanarak becerilerini geliştirdikleri ve önceden tanımlanmış bir yeterliliğe ulaştıkları iki yönlü, yapılandırılmış bir süreçtir. Ancak koçluk yalnızca bir süreç olmaktan ziyade etkili olabilmesi için kişisel yetenekler, yeterlilikler, özellikler ve katkıların bir bileşimini gerektirir. Koçluk iki yönlü […] bir etkinliktir. O nedenle koçluk yapılan kişi kadar yapan da bu süreçten faydalanır.
 
Bu tanımlamaların ışığı altında Koçluk, bireyin istenen performansına ulaşması için koç (coach) ve danışan kişi (coachee) arasında kurulan gelişim odaklı ve planlı bir yönetsel işlev olarak tanımlanabilir.

Koçluk eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

İzmir’deki Koçluk eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Koçluk Eğitimini tıklayabilirsiniz.

İzmir Karşıyaka  Koçluk eğitimlerimiz için .0(232) 369 50 81 - 0(532) 100 11 65 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Karşıyaka Koçluk Eğitimini tıklayabilirsiniz

Denizli’deki  Koçluk eğitimlerimiz   0 (258) 213 0 999-  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli Koçluk Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Antalya’daki Koçluk   eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Antalya Koçluk Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Muğla’daki  Koçluk eğitimlerimiz    0(252) 213 00 98 - 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Koçluk Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Ankara  Koçluk eğitimlerimiz    0(252) 213 00 98 - 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Ankara Koçluk Eğitimini tıklayabilirsiniz.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık