Kariyerinizde Yükselmek

Kariyerinizde Yükselmek

Kariyerinizde Yükselmek

Kariyerinizin uzun devam etmesini istiyorsanız, fark ettirmeden 'yağcılık' yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Eğer patronunuz sizin yağcılık yaptığınızı fark edebiliyorsa, yağcılık işini yanlış yapıyorsunuz demektir. Gösterişli numaralar çekmek işe yaramaz. Eğer amirlerinizin sizi sevmesini ve takdir etmesini istiyorsanız onların çalışma stilini öğrenmeniz ve oyunu o kurallara göre oynamanız lazım.

Patronun kravatına veya ayakkabısına iltifat etmeyi boş verin. Ofise dönerken 'düşünceli bir çalışan' rolü oynayıp yöneticinize kahve getirmenin de modası geçti.

***Güven İlişkisini Geliştirmek:
Yağcılık bir sanattır ve yöneticiniz -veya iş arkadaşlarınız- sizin bu türden ince işler çevirdiğinizi fark ederlerse bütün bu çabalarınız ters teper. Sizin asıl hedefiniz yöneticinizle aranızdaki güven ilişkisini geliştirmek olmalı çünkü üstünde çalıştığınız proje veya önümüzdeki dönemde terfi alıp almayacağınız doğrudan doğruya yöneticinizin kararlarına bağlıdır.

Başkaları ne derse desin, işteki başarının anahtarı budur. Ben buna 'kendi kendine hayatta kalma' becerisi diyorum. Oynaması eğlenceli bir oyun değildir ama şöyle düşünün: Eğer bunu 'sonuçta başarılı olmak' adına yapıyorsanız, sadece patronunuzu memnun etmek için yağcılık yaptığınızı düşünmek yanlış olur" yorumunda bulunuyor.

İşin ince noktası bunu açık etmemekte yatıyor. Öncelikle yöneticinizin stilini kavrayın ve ona uyun. Stil denince her şey bunun içine girer. Yöneticinizin konuşma şekli, kiminle konuştuğu, nasıl iş yaptığı vs. Çok hızlı ve direkt mi konuşuyor yoksa yavaş ve metodik mi çalışıyor? Gündelik iletişim içinde koyduğu sınırlar ve normlar nedir? Bu konulardan iyice haberdar olmanız şart.

***Patronun Standartlarına Uyun:
Yöneticinizin iş yapma anlayışını ve çalışanlardan beklentilerini doğru olarak analiz edebildiğiniz ölçüde, işinizi teslim ederken patronunuzun istediği normlara uymanız mümkün olacak.

Sizin tercih ettiğiniz çalışma şekli bu olmayabilir ama önemli olan yöneticinizin tercihleridir. Yöneticinizin çalışma tercihlerinden dolayı şikâyetçi olmayın ve onunla bu konuları asla tartışmaya bile kalkmayın. Hiç bir yönetici kendisiyle tartışan elemanları sevmez.

***Artı Puanları Yöneticinize Verin:
Patronun fikirlerinden yola çıkarak yarattığınız çalışma sonucunu raporlarken veya patronunuza sunarken, sunuş şeklinize çok dikkat edin. Daha açık bir şekilde söylemek gerekirse, sakın ortaya çıkıp da "Benim daha iyi bir fikrim var!" demeyin. Bunun yerine 'parlak fikrinizi' sanki patronunuzun fikriymiş gibi göstermeyi tercih edin.

Unutmayın: Patronu gururlandırarak ederek kariyerinizde daha hızlı adımlar atabilir ve insanlardan daha fazla şey kazanabilirsiniz. Ama patronla takışarak bunların hiç birini elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

Mesela şöyle bir söylem geliştirmeniz sizin için çok yararlı olabilir: "Satış stratejisi hakkında geçen hafta müthiş bir fikir ileri sürmüştünüz. Bunun üzerinde düşündüm ve bu fikirleri hayata geçirmek için gene sizin fikirlerinizden esinlenerek aklıma bazı yeni yöntemler geldi..." Bu tarz bir girişten sonra 'patronun fikrini' geliştirecek ilave görüşlerinizi belirtmek için patronunuzdan izin isteyin: "Belki bu projede sizin fikrinizi destekleyecek şekilde şu alternatif görüşü dinlemek istersiniz diye düşündüm."

Kendi düşünceleriniz ifade etmek için yöneticinizden 'izin' istediğinizde yöneticinizin size "Hayır!" deme şansı hemen hemen hiç yok gibidir. Üstelik de çıkış noktası olarak 'yöneticinizin fikirlerini' kullandığınız için onun gözünde ekstra puan kazanacaksınız.

***Zamanlamaya Dikkat: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yöneticinizin ruh haletini bilmek ve kollamaktır. Sinirli ve yorgun olduğu durumlarda yöneticinize öneri götürmek iyi bir fikir değildir. Zamanlamaya dikkat edin.

Okuldan yeni mezun olmuş çaylakların ve bağımsız çalışmayı seven kişilerin pek bilmediği bir diğer taktik ise, patronun pozisyonuna 'saygı' göstermektir. Mesela samimi bir şekilde şöyle diyebilirsiniz "Ben başka türlü düşünmüştüm ama sizin kararınız daha iyi."

Bütün bunlar size çok zor geldiyse, iyi o zaman, siz de burnunuzun dikine gitmeye devam edin. Ama söz konusu olan kariyerinizde ilerlemekse, pek çok kişinin 'hoşlanmasa bile' buna benzer yöntemleri benimsediğini bilmelisiniz. Size iyi çalışmalar, kariyerinizde başarılar diliyoruz.
 
DERLEYEN....DRPİST

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık