İş Dünyası

İş Görüşmesi Hataları

İş Görüşmesi Hataları

İş Görüşmesi Hataları Bir gün, eski çalıştığım şirkette 'junior' bir pozisyon için iş görüşmeleri yapıyorum. Görüşmeye genç bir çocuk geldi. Aslında çocuk mühendis, yani bizim sektörde (pazar araştırma) pek de rastlanan bir altyapıya sahip değil. “Ama daha iyi ya” diye düşünüyorum: “Farklı bir bakış açısı getirir”. Konuşmaya başlıyoruz, dinliyorum ama söylediklerinden pek de bir mana çıkaramıyorum. Sanki çocuk başka bir sektörden, başka bir pozisyondan, başka bir gelecekten söz ediyor. Herhalde mühendis olduğu için kendini biraz zor ifade edi...Devamını Oku »

Performans Yönetimi

Performans Yönetimi

Performans Yönetimi İlk performans değerlemesi ne zaman yapılmış biliyor musunuz? Hayır, sanayileşme sonrası değil, daha eskilerde. 3. yüzyılda Çin’de Wei hanedanlığı, imparatorluk ailesi üyelerinin performanslarını notlarmış. Tabii ne kadar sistematik olduğu şüpheli. Filozof Sin Yu bu durumu tarihe şöyle kaydetmiş: “İmparatorluk içinden gelen bir değerlendirici, bir insanı 'hak ettiğine' göre değil de, daha çok 'hoşlandıkları' ve 'hoşlanmadıkları'na göre değerlendirir.” Maalesef üzerinden 1800 yıl geçmiş ve monarşi tarihe gömülmüş olmasına rağmen, bugün demokrasinin hüküm sürdüğü 21. yüzyıld...Devamını Oku »

İş Yaşamı Ve Tatil Kavramı

İş Yaşamı Ve Tatil Kavramı

İş Yaşamı Ve Tatil Kavramı Stressiz ve programlı bir şekilde tatile çıkabilmek aslında imkânsız değil. Kontrol edemediğiniz değişkenleri bir tarafa bırakın. İşte size kontrol edebileceğiniz konulara yönelik birkaç ipucu. Detaylı bir yol haritası bırakın : Yaptığınız işle ilgili tüm önemli kişileri, telefon numaralarını, toplantı notlarını, önemli tarihleri bir dosyada toplayın. Gitmenize bir hafta kala, beraber çalıştığınız kişileri ilerlediğiniz tüm konularda güncel bilgiye sahip olmaları için sürekli bilgilendirin. Bu bilgilere başkalarının da sahip olması illa ki sizin 'gereksizliğinize' işaret etmez; daha çok sizin Devamını Oku »

İş Yaşamında Değişim Ve Değişim Yönetimi

İş Yaşamında Değişim Ve Değişim Yönetimi

İş Yaşamında Değişim Ve Değişim Yönetimi Değişmemek ne mümkün! Biz insancıklar bile kendimizle ilgili onca ahkamı kesip değişmezlerimizi takasa çıkarabiliyorsak yıllar içinde, gelin tahmin edin hızının nice başlar döndürdüğü iş âleminde neler derdest edilmektedir. Değişim kaçınılmazdır. Değişmeyen tek şey değişimdir. Çünkü günümüz iş dünyasında değişimle gelen rekabetçilik ve inovatif olma, başarının en önemli anahtarlarındandır. Madem sağır sultan bile bunları duydu, doğaldır o zaman her firmanın, boyutundan bağımsız, hayatının bir noktasında iri veya ufak bir değişim çabası içine girmiş olması. Zaten sorun genelde değişimi reddetmek olmuyor da, değişimle hedeflenen başarıya ulaşamamak oluyor maalesef. Neden mi? Değişim projelerinin önemli bir bölümünün başarısızlıkla sonuçlanmasının ardında, yöneticilerin birçok ‘öncelikli’ projesini aynı anda gerçekleştirme sevda...Devamını Oku »

İş Yaşamı Ve Kurnazlık

İş Yaşamı Ve Kurnazlık

İş Yaşamı Ve Kurnazlık Zeka, kurnazlık ve akıl nedir? Kendi çıkarı için olanı, olduğundan farklı yansıtmaya kurnazlık, algılama hızına zeka, düşünebilme becerisine akıl dersek, genellikle hepimizin anladığı ortak tarifleri yapmış oluruz diye düşünüyorum. Canlılar içinde akıl sadece insanda var. ‘Başa dert mi, avantaj mı?’ olduğunu hep merak ediyoruz. Kurnazlıksa, aklı yanıltabildiği sürece işe yarıyor. Her ikisi de zekâdan güç alıyor. Zekânın hangisi için daha çok çalıştığına bağlı olarak daha akıllı ya da daha kurnaz oluyoruz. Hangisi da...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Yukarı Çık