Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirim.

Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirim.

Bir resim sergisine gittiğimizde, eski albümleri karıştırdığımızda fotoğraflara resimlere bakarız. Ancak bir yazıyı okuruz. Resme ya da fotoğrafa bakmakla yazıyı okumak arasında bir fark yoktur. Gözümüz ışığın yardımıyla şekilleri görür ve beyne gönderdiği sinyallere şekil değerlendirilip bir görüntü oluşturulur.

Okumak sadece göz ve beyin arasında olması gereken bir beceridir. Ama insanlar bu basit işleme gereksiz bazı alışkanlıklar katarlar. Özellikle çocuklar sesli okurlar, bazı insanlar dudaklarını kıpırdatırlar, bazıları ise yazıyı kelime kelime seçip okur. Bu olmaması gereken kötü alışkanlıklar insanların okuma ve anlama süresini yavaşlatır.
Oysaki okuma sırasında ağzımızın, dilimizin, dudaklarımızın hareket etmesine, paragraftaki kelimeleri parmağımızla takip etmemize hiç gerek yoktur.

Ayrıca ilkokuldayken ebebeyinlerin çocuklara sürekli olarak ‘tane tane ve yüksek sesle oku’ ikazları okuma alışkanlığımızı küçük yaşta kötü etkileyerek zamanla kemikleşmiş aşılması zor bir alışkanlık haline getirmektedir.

Bunların yanı sıra çoğu insan hızlı okuduğu zaman anlayamayacağını düşünmektedir.
Halbuki dakikada 6 000 kelime okuyarak küçük yaşta üniversiteye giden Mariel  Aragon, dakikada 2 500 kelime okuyarak ABD'yi yöneten John Kennedy hızlı okuyarak daha iyi anlamanın mümkün olduğunun kanıtlarıdır.

Günümüzde hızlı okumak 7‘den 70’e herkese avantaj sağlar. Anadolu, fen lisesi ve üniversite sınavlarına girecek olan öğrencilerin hızlı okuma alışkanlığının edinmesi sınavda zamanı kullanabilme açsından öğrenciye önemli bir öncelik katar.

Hızlı okuma tekniklerini paragraf okumak, sütun okumak, çapraz okumak üç ana başlıkta toplayabiliriz. Yapılan istatistiksel çalışmalara göre sütun okuma tekniği kişilerin paragrafı anlaması açısından en etkin olanıdır. Bu teknikte 3-4 kelimelik dar bir sütunu okuyorsanız, sütunun ortasından bir doğru boyunca gözleri aşağıya doğru kaydırmak yeterlidir. Devamlı bir çalışma sonunda sütunu tamamıyla anladığınızı göreceksiniz.

Hızlı okuma tekniği şarkı söylemek ya da resim yapabilmek gibi kabiliyet gerektirmez çok iyi konsantrasyonun yanı sıra sürekli egzersiz yapmaya, disiplinli bir şekilde çalışmaya bağlıdır.

Unutmayın ki hızlı okuma yaşamsal bir gereklilik olmaya başladı. Herkes hızlı okumayı öğrenebilir, kendini geliştirip, amaçlarına kısa sürede ulaşabilir. Hızlı okuma tekniği öğrenilmezi zor ulaşılmaz bir hedef değildir. Kendini geliştirmek isteyen herkese her yaş grubuna açık bir eğitimdir.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık