Kişisel Gelişim(Hızlı Okuma'nın Gelişimi - Hızlı Okuma Eğitimleri)

Kişisel Gelişim(Hızlı Okuma'nın Gelişimi - Hızlı Okuma Eğitimleri)


HIZLI OKUMANIN GELİŞİMİ

Hızlı okuma, bu yüzyılın basında, okuyucuların, normal okuma hızıyla takip etmeleri mümkün olmayan bir yayın patlamasıyla karşı karşıya kalmaları sonucunda doğdu. Fakat bu konudaki ilk bilgiler çok şaşırtıcı bir kaynaktan, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden geliyor Birinci Dünya Savaşı sırasında hava kuvvetlerindeki taktisyenler fark ettiler ki birçok pilot, belli bir mesafedeki uçakları birbirinden ayıramıyor. Hava savaşının ölüm kalım mücadelesi içinde bu durum ciddi bir dezavantaj oluşturduğu için taktisyenler bir çözüm yolu bulmaya koyuldular. Bu çalışmalar sonunda, büyük bir ekranda kısa aralıklarla değişen görüntülerin yanıp söndüğü, tasitoskop isimli bir alet geliştirdiler. Daha sonra dost ve düşman uçaklarının oldukça büyük resimlerim çok kısa aralıklarla oynatmaya başladılar. Bir süre sonra resimlerin gösterilme aralıklarım ve boyutlarım düşürdüler. Şaşırtıcı bir biçimde fark ettiler ki, eğitimle, ortalama bir insan, saniyenin beş yüzde biri kadar sürede ekran üzerinde beliren nokta büyüklüğündeki çeşitli uçak görüntülerin! dahi ayrımsayabiliyor.

Bu olağanüstü hızda dahi göz işlevlerin! yerine getirebiliyorsa, okuma hızı köklü bir biçimde artırılabilirdi. Böylece bu alanda edinilen bilgiler hızlı okuma alanına aktarıldı. Aynı araç kullanılarak, önce ekran üzerinde görüntü itibariyle büyük bir sözcük beş saniye boyunca beliriyor daha sonra hem sözcüğün boyutu küçültülüyor hem de belirme süresi kısaltılıyordu. Sonunda, saniyenin beş yüzde biri kadar bir sürede ekran üzerinde aynı anda dört sözcük belirmesine rağmen, denekler hala bunları okuyabiliyorlardı.

Bu bulguların sonucunda, çoğu hızlı okuma kursu, bu flaşkart ya da taşitoskop eğitimine (sabit ekran eğitimi de denir)dayandı.

Bu eğitim sayesinde, kişinin okuma hızı dakikada 200 sözcükten 400 sözcüğe çıkmaktadır, ilk bakışta kulağa müthiş geliyor: eski hızın iki katı!

Fakat, eğer matematik biliyorsanız bir şeylerin yanlış oldugunu hemen anlayacaksınız. Eğer göz, herhangi bir imgeyi (uçak ya da sözcük) saniyenin beşyüzde biri kadar bir sürede fark edebiliyorsa, bir dakikadaki okuma hızının 60 saniye x saniyede 500 sözcük = 30,000 (yani kısa bir kitap) olması gerekmez mi? 29,600 kelime nereye gitti?

Taşitoskopik eğitimciler, bu durumu fark etmeksizin çalışmalarına devam ettiler. Bu eğitimde, öğrencideki gelişim on birime bölünmüş dakikada 100-400 kelimelik grafiklerle ölçülürdü (bkz. şekil 3a). Düzenli eğitimle, çoğu insan ortalama 200 kelimeden 400 kelimeye sıçrayabilir. 24. sayfada gösterildiği gibi, ilkokul öğrencisi ile master öğrencisi arasındaki fark kesin olarak bunu ortaya koymaktadır.

Taşitoskopla eğitilen öğrenciler birkaç hafta sonra okuma hızlarına ilişkin memnuniyetsizliklerim dile getirdiler. Bu öğrencilerden çoğunun dediğine göre, kursu bitirdikten kısa bir süre sonra okuma hızları yine eski seviyesine dönmüştü. Standart yetişkin okuyucunun okuma hızının gerilemesine benzer bir durum .

Son araştırmalarla anlaşıldı ki normal okuma hızı sinin 200-400 kelime arasındadır ve çoğu insan bu sınırın altında bir hızla okumaktadır. Taşitoskop kurslarında gözlemlenen yük- sek okuma becerisinin sebebi verilen eğitimden çok öğrencilerin kurs dönemi boyunca sağladıkları yüksek motivasyondu. Bu yöntemin başarısızlığına ilişkin bir başka açıklama da şu basit gözlem kuralına gönderme yapılarak verilebilir: Bir şeyi net bir biçimde görebilmek için gözünüzün bakılan nesne üzerine odaklanmış olması gerekir.

Son 30 Yıl

Zaman geçtikçe taşitoskopun hızlı okuma için kapsamlı bir yaklaşım sunmadığının anlaşılmasına karşın, bu teknik temel eğitimin bir parçası olarak faydalı oldu.

1960'lara kadar, içlerinde Amerikalı Evelyn Wood gibi isimlerin de bulunduğu araştırmacılar, yeterli eğitimle gözlerin daha hızlı hareket edebildiğim, anlama düzeyinin dakikada 400 kelimelik sınırın üstüne çıkabildiğim keşfettiler.

Çeşitli dinamik okuma kurslarının da ortaya çıkışıyla ortalama hızlı okuma sinin yeni bir Büyük Sınır'a doğru itilmeye başlandı.

Hızlı okuma yöntemim kullanarak başarılı olan ABD Başkanı, J. F. Kennedy gibi ünlü simaların da sayesinde dinamik okuma kursları çoğaldı ve çeşitli biçimlere ayrıldı. Bunlardan biri de gözün sadece foto grafik yeteneğine odaklanan foto okuma kurslarıydı.



-ALINTI-

İZMİRDEKİ ANLAYARAK HIZLI OKUMA KURSLARI VE SEMİNERLERİ İÇİN AYRINTILI BİLGİ: SAYGIN NLP DANIŞMANLIK Kıbrıs Şehitleri No: 30 Daire: 11 Alsancak - İzmir Tel: 0232 4225954 Cep:0 535 6673224 msn:[email protected] [email protected]


hızlı okuma teknikleri, izmir konak, izmir haritası, eğitim bilimleri, izmir emlak, eğitim, izmir, halk eğitim, hızlı okuma, halk eğitim merkezi, seminer, izmir otel, izmir net
open cheat wife how to know if wife has cheated
my boyfriend cheated on me with a guy click here read
wife cheat online read

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık