Hızlı Okumanın Tarihçesi

Hızlı Okumanın Tarihçesi

Hızlı Okumanın Tarihçesi


Hızlı okuma, bu yüzyılın basında, okuyucuların, normal okuma hızıyla takip etmeleri mümkün olmayan bir yayın patlamasıyla karşı karşıya kalmaları sonucunda dünyaya geldi. Fakat bu konudaki ilk bilgiler çok şaşırtıcı bir kaynaktan, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden geliyor Birinci Dünya Savaşı esnasında hava kuvvetlerindeki taktisyenler fark ettiler ki birçok pilot, belli bir mesafedeki uçakları birbirinden ayıramıyor. Hava savaşının ölüm kalım mücadelesi içinde bu vaziyet ciddi bir dezavantaj oluşturduğu için taktisyenler bir çözüm yolu bulmaya koyuldular. Bu çalışmalar sonunda, büyük bir ekranda kısa aralıklarla değişen görüntülerin yanıp söndüğü, tasitoskop isimli bir alet geliştirdiler. Daha sonrasında arkadaş ve düşman uçaklarının çok büyük resimlerim çok kısa aralıklarla oynatmaya başladılar. Bir süre sonra resimlerin gösterilme aralıklarım ve boyutlarım düşürdüler. Şaşırtıcı bir biçimde fark ettiler ki, eğitimle, averaj bir insan, saniyenin beş yüzde biri kadar sürede ekran üzerinde beliren nokta büyüklüğündeki çeşitli tayyare görüntülerin! Dahi ayrımsayabiliyor.

 

Bu olağanüstü hızda dahi göz işlevlerin! Yerine getirebiliyorsa, okuma hızı köklü bir şekilde artırılabilirdi. Böylece bu alanda edinilen bilgiler hızlı okuma alanına aktarıldı. Aynı araç kullanılarak, önce ekran üzerinde görüntü itibariyle büyük bir sözcük beş saniye boyunca beliriyor daha sonrasında hem sözcüğün boyutu küçültülüyor bununla beraber belirme süresi kısaltılıyordu. Nihayetinde, saniyenin beş yüzde biri kadar bir sürede ekran üzerinde aynı anda dört sözcük belirmesine karşın, denekler hala bunları okuyabiliyorlardı.

 

Bu bulguların sonucunda, çoğu hızlı okuma kursu, bu flaş kart yahut taşitoskop eğitimine (sabit ekran eğitimi de denir)dayandı.

 

Hızlı Okuma eğitimi sayesinde, bireyin okuma hızı dakikada 200 sözcükten 400 sözcüğe çıkmaktadır, ilk bakışta kulağa müthiş geliyor: eski hızın iki katı!

 

Fakat, eğer matematik biliyorsanız bir şeylerin yanlış olduğunu derhal anlayacaksınız. Eğer göz, herhangi bir imgeyi (uçak veya sözcük) saniyenin beş yüzde biri kadar bir sürede fark edebiliyorsa, bir dakikadaki okuma hızının 60 saniye x saniyede 500 sözcük = 30,000 (doğrusu kısa bir kitap) olması gerekmez mi? 29,600 kelime nereye gitti?

 

Taşitoskopik eğitimciler, bu durumu fark etmeksizin çalışmalarına devam ettiler. Bu eğitimde, öğrencideki gelişim on birime bölünmüş dakikada 100-400 kelimelik grafiklerle ölçülürdü.  Düzenli eğitimle, çoğu insan averaj 200 kelimeden 400 kelimeye sıçrayabilir. 24. Sayfada yayınlandıği gibi, ilköğretim öğrencisi ile master öğrencisi arasındaki fark kati olarak bunu ortaya koymaktadır.

 

Taşitoskopla eğitilen öğrenciler birkaç hafta sonra okuma hızlarına ilişkin memnuniyetsizliklerim dile getirdiler. Bu öğrencilerden çoğunun söylediğine bakılırsa, kursu bitirdikten kısa bir süre sonra okuma hızları gene eski seviyesine dönmüştü. Standart erişkin okuyucunun okuma hızının gerilemesine benzer bir konum .

 

Son araştırmalarla anlaşıldı ki düzgüsel okuma hızı sinin 200-400 kelime arasındadır ve çoğu insan bu sınırın altında bir hızla öğrenim görmektedir. Taşitoskop kurslarında gözlemlenen yük- sek okuma becerisinin sebebi verilen eğitimden çok öğrencilerin kurs devri boyunca sağladıkları yüksek motivasyondu. Bu yöntemin başarısızlığına ilişkin bir başka açıklama da şu sıradan gözlem kuralına gönderme yapılarak verilebilir: Bir şeyi net bir şekilde görebilmek için gözünüzün bakılan nesne üzerine odaklanmış olması gerekir.

Hızlı Okumanın Gelişimi

Son 30 Yıl süre geçtikçe taşitoskopun hızlı okuma için kapsamlı bir yaklaşım sunmadığının anlaşılmasına rağmen, bu teknik temel eğitimin bir parçası olarak faydalı oldu.

1960'lara kadar, içlerinde Amerikalı Evelyn Wood gibi isimlerin de bulunmuş olduğu araştırmacılar, yeterli eğitimle gözlerin daha hızlı hareket edebildiğim, anlama düzeyinin dakikada 400 kelimelik sınırın üstüne çıkabildiğim keşfettiler.

 

Çeşitli dinamik okuma kurslarının da ortaya çıkışıyla averaj hızlı okuma sinin yeni bir Büyük Sınır'a doğru itilmeye başlandı.

 

Hızlı okuma yöntemini kullanarak başarılı olan ABD Başkanı, J. F. Kennedy şeklinde ünlü simaların da yardımıyla dinamik okuma kursları çoğaldı ve çeşitli biçimlere ayrıldı. Bunlardan biri de gözün yalnız foto grafik kabiliyetine odaklanan foto okuma kurslarıydı.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.


Hızlı Okuma  eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :



İzmir Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz .


İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitiminitıklayabilirsiniz .


Antalya Hızlı Okuma Eğitimi için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya Hızlı Okuma  Eğitimini tıklayabilirsiniz .


Muğla Hızlı Okuma Eğitimi için 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.
 

Denizli Hızlı Okuma Eğitimi için 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya

Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık