HIZLI OKUMA NEDİR?

HIZLI OKUMA NEDİR?

Hızlı okuma denildiğinde, bir dakikada okunan sözcük sayısının fazlalığı düşünülmektedir. Oysa ki bu izlenim yanlıştır. Hızlı okuma sanatı aynı zamanda etkili okuma sanatıdır. Hızlı okuma işleminde hız önemli bir etmendir. Okunan yazıyı bellekte koruma yeteneği yoksa ışık hızını aşan bir okuma bile yarar sağlamayacaktır.

Herhalde herkes okuma hızının iyi belki de mükemmel olduğunu düşünüyordur. Ama olgular böyle bir iyimserliğe hak verdirmiyor. Bir yetişkin ortalama olarak 1 dakikada yaklaşık 150 ile 200 sözcük arasında okumaktadır. Bu benim üniversite öğrencilerinde tanık olduğum hızdır.
 
Oysa ki pek çok okuyucu şimdi okuduğundan daha hızlı okuyabilir. Çünkü benim sınıflarımda semineri bitiren öğrencilerin hızı dakikada 900 ile 4500 sözcük arasında değişmektedir. Semineri bitiren öğrenciler diğerlerine oranla en az altı kat daha hızlı okuduğu anlamına gelmektedir.
Sorun aslında bireyin okuma yeteneklerinin bir bütünü. Hız bu sorunun en önemli fakat genellikle yanlış anlaşılan bir parçası. Okuma konusunda karşılaşılan en temelsiz yanlış düşüncelerden biri ortalama bir hızla gerçekleştirilen okuma işleminin bile özensiz bir okuma sayılmasıdır. Bu konuda yapılan tüm incelemeler, hızlı okuyan bireylerin, okudukları basılı malzemeyi, düşük bir hızla okuyanlara kıyasla daha iyi anladığını göstermektedir. Gerçek şu ki yavaş okuyan bireyler çok daha özensiz okuyuculardır. Dikkatli bir okuyucu olduğu için yavaş okuduğunu vurgulayan birey şüphesiz ki kendini kandırmaktadır. Düşük hızla okuduğundan pek iyi değerlendirme yapamaz, anlama yüzdesi az olduğundan daha az anımsar. Böyle bir okuyucu hem düz yolda, hem de engebeli arazide aynı hızla giden bir sürücüye benzer.
Hızlı okuyan bir birey bu beceriyi edindiği ve bilinçli olduğu için hızlı okur. Yeteneğini en verimli bir biçimde kullanması için eğitilmiş, ya da kendini eğitmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel T.B.M.M Başkanımız Sayın Hüsamettin Cindoruk ve eski Bakanlardan merhum Adnan Kahveciyle birlikte binlerce kişi böyle bir eğitimin mümkün olduğunun kanıtıdır. Hızlı okuyan birey hızın kölesi değil, ama yavaş okuyan birey alışkanlığının kölesidir.
DERLEYEN...EDİTÖR
İletişim:[email protected]


Bir yorum

Cevapla

  
 
3+2 İşleminin Sonucu    
Yukarı Çık