Hitabet

Hitabet Örnekleri - Hitabet Metni Örnekleri

Hitabet Örnekleri - Hitabet Metni Örnekleri

9 yasindaki bir Japon çocugunun en büyük hayali günün birinde çok iyi bir judocu olmaktir. Fakat talihsiz bir trafik kazasi sonucu sol kolunu tamamiyla kaybeder. Hem çocuk hem de ailesi yikilir.Ailesi sirf çocuk oyalansin diye Japonlarin en ünlü hocalarindan birini tutarlar. Hoca kollari sivar çocuga tek kolla yapabilecegi yegane firlatma hareketini ögretir. Gece gündüz çocukla beraber bu hareketi çalisirlar.Bir müddet sonra çocuk hareketi gayet iyi ve hizli bir sekilde yapmaya baslar fakat hocasi çocuga her gün saatler boyu ayni hareketi adeta ezberletir. Çocuk bu hareketten sikilir ve yeni hareketler ögrenmek istedikçe hocasi bu hareketi dünyada en hizli yapan kisi olana dek çalismasini ve baska hareket ögretmeyecegini söyler. Bir müddet sonra çocuk bu hareketi yildirim hiziyla yapmaya alisir.Bunun üzerine hoca çocuga arti bir turnuvaya katilma zamaninin geldigini söyler. Olacak sey degildir. Tek kollu bir judocu tek hareketle turnu...Devamını Oku »

Hitabet Örnekleri, Hitabet Metni Örnekleri

Hitabet Örnekleri, Hitabet Metni Örnekleri

Hitabet metni, Örnek Konuşma Metni, Brütüsün Savunması Sözlerimi bitirinceye kadar sabredin Yurttaşlarım, Romalı Kardeşlerim, susun! Göstereceğim sebebi dinleyin Susun ki beni dinleyesiniz Namusum hakkı için söylüyorum, bana inanın Namusuma değer verin ki, bana inanasınız Beni düşünerek tenkit edin Düşünme gücünüzü işletin ki, rahat kararlar verebilesiniz Bu toplulukta biri varsa, Sezar’ı seven biri varsa, ben de ona diyorum ki: Brutus’un Sezar’a karşı duyduğu sevgi onunkinden hiç de aşağı değildi Eğer, Sezar’ın bir dostu: “Öyleyse neden Brutus, Sezar’a karşı ayak diredi?” diye sorarsa, cevabım şudur: “Sezar’ı sevmediğimden değil, Roma’yı çok sevdiğimden Sezar’ın ölümüyle hepinizin özgür olması, Sezar hayattayken hepinizin tutsak olar...Devamını Oku »

Hitabet Ne Demek?

 Hitabet Ne Demek?

Hitabet; bir fikri, bir dâvayı karşısındakilere dil ustalığıyla açıklama hitabet sanatı; kalabalık önünde bu sözleri söyleyen kimseye hatip; bir insan topluluğuna bir fikir vermek, bir ülküyü aşılamak amacıyla söylenen sözlere nutuk veya söylev adı verilir. Hitabet; ancak, söz ve fikir hürriyetinin, cumhuriyet ve demokrasinin hür ikliminde gelişip boy atabilir. Büyük hatipler, söz ve fikir özgürlüğünün bulunduğu zaman ve yerlerde yetişir; bu türün en güzel eserleri özgür, kültürlü toplumlarda görülür. Merak uyandırarak, insanları ilgilendiren bir olayı anlatarak, bir tasvirle, dinleyicilere bir soru sorarak, kuvvetli bi özdeyişle, söze girmek hitabet sanatında büyük önem taşır. Hatip, dinleyiciler arasında ruhsal ve kültürel bir bağ kurmak, dinleyicinin dikkatini çekmek ve onu uyanık tutabilmek için dostane bir sıcaklıkla konuşmalı, Agresif davranışlardan kaçınmalı, ağırbaşlı, sade sıcak ve içten bir ses tonu ile konuşarak dinleyicinin kendisi ile ruhsal bir bütün...Devamını Oku »

Hitabet Sanatı Nedir?

 Hitabet Sanatı Nedir?

Hitabet, topluluklar önünde güzel ve etkili konuşma sanatıdır. Kimi insanlar meslekleri gereği küçük veya büyük topluluklara hitap eden konuşmalar yapmak zorunda. Öğretmenler, din adamları, siyasetçiler bunların başlıcalarıdır. Günümüzde bu çerçeve daha da genişlemiştir. Her alanda bilimsel, tartışmalı toplantılar, açık oturumlar düzenleniyor, konferanslar veriliyor. Televizyonun ve öteki kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve sayılarının artması topluluklara yönelik konuşmalara yeni boyutlar kazandırmıştır. Hitabet sanatının uygulama türlerinden biri. Bir topluluğa çeşitli düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen güzel, coşkulu, etkili bir biçimde yapılan uzunca konuşmadır. Sözcüğün Arapça karşılığı “nutuk” ve “hitabe”dir. Hitabe sözünden türemiş “hitabet” ise, güzel ve etkili söz söyleme sanatı demektir. Söylevde önemli olan dinleyenleri etkilemektir. Bu nedenle söylevcinin sık sık dinleyicilerin duygularına seslenmesi gerekir. Pek çok kişi meslekleriyl...Devamını Oku »

Hitabet Sanatının İncelikleri

  Hitabet Sanatının İncelikleri

Konuşma; iletişimin en önde gelen basamaklarından birisidir. Bu basamağı iyi kullanır, sağlam materyallerle desteklerseniz etkili bir konuşmacı olabilirsiniz. Tüm hitabet ustalarının kabul ettiği bir şey var ki; bir konuşmacının sarf ettiği ilk birkaç cümlesiyle kazanmayı ya da kaybetmeyi garantilediğidir. Yani ister dost meclisinde, ister kürsüde olsun yapacağınız konuşmanın ilk cümleleri kaderinizi belirler. Dinleyenler ilk izlenimlerine göre sizi dinleyip dinlememe konusunda karar verir. Konuşmanın diğer adına hitabet, konuşmacıya ise hatip denilir. Hitabet sanatı yüzyıllar boyu değerini korumuş ve etkisini göstermiştir. Sözler, her zaman onu yerinde kullanmasını bilene büyük kazanımlar sağlamıştır. Kişi veya topluluklara hitap etmek zorunda kaldığımızda hepimiz heyecan duyabiliriz. Önemli olan bu heyecanı kontrol edebilme hatta zamanla ortadan kaldırma becerisine ermektir. Bunun için konuşmaya başlamadan önce derin derin nefes alıp ver...Devamını Oku »

1 2 3
Yukarı Çık