Güzel Konuşma

Konuşma Sanatı(Mezunlara Nutuk)

Konuşma Sanatı(MEZUNLARA NUTUK)

Tahsiliniz bugün sona eriyor, değil mi? Ellerinize tutuşturulan diplomanın en büyük yalanı budur. Tahsiliniz bugün bitmiyor, bilakis bugün başlıyor. On altı, on yedi seneden beri size öğretilenlerin çoğu ihtisas bakımından lüzumsuzdur; bütün dünyada hala yıkılmamış kötü bir öğretim sisteminin kurduğu geleneğe göre, hafızalarınıza istif edilmiş, unutulmaktan başka hiçbir şansları olmayan ölü bilgilerdir. Zekanız, bu kokmuş malumat kadavralarını ne kadar çabuk atarsa, hürriyetine o kadar erken kavuşur. Mümkün olsaydı, size bugün diploma yerine bir hafıza müshili verir; ilmin bu molozlarını, ruhunuzun barsaklarından dışarıya çabuk defetmenize hizmet ederdim. Ellerinizdeki diploma, öğretim denilen, ne yazık ki ilacı henüz keşfedilmemiş müzmin bir hastalığın raporudur. Bugünden öteye ilk işiniz, kendinizi bu zoraki bilgi illetinin toksinlerinden kurtarmağa çalışmak olsun. Size, ihtisas olarak öğrettiğimiz şeylerin bir kısmı lüzumsuz, bir kısmı yanlıştır. Bunların içinde pek azı ileride, siz...Devamını Oku »

Konuşma Sanatı(Tatlı Dil)

Konuşma Sanatı(TATLI DİL)

Mağaza vitrinlerindeki mankenleri bilirsiniz. Hepsi güler yüzlüdür, içlerinde pek de güzelleri vardır. Ama dilleri olmadıkları için soğukturlar. Onlar her ne kadar insan taklidi iseler de sahici insanları güzel yapan, sıcak yapan dildir. Ama her dil değil. Dilin de tatlısı olmalı. Allah bir adama her şeyin tatlısını, yalnız dilin acısını verdi mi, ne yapsan kar etmez. Öylesine sevimli, cana yakın olmasına imkan yoktur. Çünkü o dil ağzın içinde her dönüşünde can yakar, kalp kırar, gönül devirir. "Dil yarası yaraların en derinidir." derler. Doğru sözdür. Bıçağın açtığı yara zamanla kapanır; dil yarası, ruhun en gizli tarafına doğru devamlı işler, bir türlü kapanmak nedir bilmez. Üstelik acı dilin zararı yalnız karşısındakine değildir; kendi sahibini de, dünya güzeli olsa çirkinleştirir. Nice güzel insanlar vardır ki, dilleri yüzünden sevilmezler. "Şeytan görsün yüzünü." deyip bucak bucak kaçtığımız insanlar hep o insanlardır. Ama tatlı dil öyle mi ya? Yılanı deliğinden çıkarır derler. Yı...Devamını Oku »

Kişisel /Bireysel Gelişim, Diksiyon, Güzel Konuşma Sanatı

KİŞİSEL /BİREYSEL  GELİŞİM, DİKSİYON, GÜZEL KONUŞMA SANATI

İyi Konuşma Nasıl Yapılır, Diksiyon, Hitabet Sanatı, Kürsüde ya da konferans masasında kolaylıkla ayırt edebilmek için notlan kartpostal büyüklüğünde ayrı renkte boş kağıda yazın. - Söze başlamadan bir saat önce notların hepsini bir kere daha okumanız, hitabetinizi güçlendirecektir. - Orta yükseklik ve şiddette bir sesle konuşmaya başlayın; sonra sesinizi gittikçe yükseltin. - Bakışın dinleyiciler üzerinde eşit dağılımı çok önemlidir. İnsanlar sizi dinlemek zorunda kalacaklardır. Hatta konuşmalarınızı tasdik edercesine baş sallayacaklar, bu da sizi moral bakımından canlı tutacaktır. - Çok çabuk nefes almanız ve ''nefes alma ile verme arasındaki geçişi farkettirmeyecek şekilde ayarlamanız dinleyiciyi size bağlayacaktır. - Cümle sonlarında sesinizi zayıflatmayın, ara sıra tonu biraz düşse bile bunu dengeleyin. - Rakamlardan, istatistiklerden ve herhangi bir yazardan bir parça ...Devamını Oku »

Kişisel / Bireysel Gelişim, Diksiyon, Güzel Konuşma

KİŞİSEL / BİREYSEL GELİŞİM, DİKSİYON, GÜZEL KONUŞMA

KİŞİSEL / BİREYSEL GELİŞİM, DİKSİYON ( İYİ BİR KONUŞMA İÇİN NE YAPMALISINIZ?) * Kürsüde ya da konferans masasında kolaylıkla ayırt edebilmek için notlan kartpostal büyüklüğünde ayrı renkte boş kağıda yazın. * Söze başlamadan bir saat önce notların hepsini bir kere daha okumanız, hitabetinizi güçlendirecektir. * Orta yükseklik ve şiddette bir sesle konuşmaya başlayın; sonra sesinizi gittikçe yükseltin. * Bakışın dinleyiciler üzerinde eşit dağılımı çok önemlidir. İnsanlar sizi dinlemek zorunda kalacaklardır. Hatta konuşmalarınızı tasdik edercesine baş sallayacaklar, bu da sizi moral bakımından canlı tutacaktır. * Çok çabuk nefes almanız ve ''nefes alma ile verme arasındaki geçişi farkettirmeyecek şekilde ayarlamanız dinleyiciyi size bağlayacaktır. * Cümle sonlarında sesinizi zayıflatmayın, ara sıra tonu biraz düşse bile bunu dengeleyin. * Rakamlardan, istatistiklerden ve herhang...Devamını Oku »

Toplum Önünde Konuşma Eğitimi İzmir

Toplum Önünde Konuşma Eğitimi İzmir

Topluluk önünde konuşmak zor bir şey olabilir, sinirlerinizi gerebilir ama biraz heyecanlanmak iyi bir şeydir. Heyecan sizi uyanık tutar, çok fazla rahatlamanıza dolayısıyla hata yapmanıza engel olur. Eğer heyecanınızı doğru kontrol edebilirseniz tekdüze bir sunum yerine insanların can kulağıyla dinleyeceği hareketli bir sunum gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle kendinizi rahatsız hissettiğiniz zaman tüm dikkatinizi kendi üzerinize yöneltirsiniz. Heyecanınızı doğru bir yere yöneltmek istiyorsanız kendiniz dışında bir şeye odaklanın. Etrafınızı inceleyerek dikkatinizi dağıtabilir heyecanınızı kendi lehinize çevirebilirsiniz. İnsanların karşısına çıktığınızda dikkatinizi onlara yöneltin. Onların ne giydiğine, davranışlarına, hareketlerine dikkat edin. Dikkatinizi kendi üzerinizden almak için odaklanabileceğiniz onlarca şey bulacaksınız. Kendinizin nasıl hissettiğini düşünmeyi bırakıp başka şeylerle ilgilendiğinizde kendinize olan güvenin arttığını göreceksiniz. Toplu...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Yukarı Çık