Hafıza Teknikleri

Hafıza Teknikleri

 Binlerce insanın doldurdugu salonda bir kisi sahneye çıkıyor. O anda büyük bir alkıs tufanı kopuyor. Bu kisinin birazdan yapacagı gösteriyi siz dâhil, oradaki hiç kimse inanamıyor.
Bu kisi ilk sıradaki insanlardan baslayarak herkesin adını ve soyadını soruyor. 15 dakika sonra 1000 kisinin adını aklına kodlamıs olarak kodladıgı isimleri geri söylemeyi basarıyor.
Hayatınızın tüm alanlarında kullanabileceginiz böylesine güçlü bir hafızaya sahip olabilmek ister miydiniz? Kim istemez, degil mi? “Ama nerede, onlar sanslı insanlar benim ise hafızam çok zayıf” mı diyorsunuz? Yanılıyorsunuz.
Herkesin beynindeki nöron sayısı esittir. Knsan beyninin 1 milyar nörondan (sinir hücresinden)olustugu bilinmektedir.
Bilgilerimizi bu nöronlara depolarız. 1 milyar nörona dünyada üretilmis tüm bilgileri depolayabilirsiniz. Bir tek kisinin kapasitesi buna yeter. Herkes dünyaya aynı sayıda nöron ile geldigine göre, bu kisi her hangi biri olabilir.
Herkesin beynindeki nöron sayısı esit olduguna göre herkes esit bir potansiyele sahiptir.
Diyebilirisiniz ki; çevremize söyle bir baktıgımızda hiçte sizin bahsettiginiz gibi bir birine esit zihinsel kapasiteye,zihinsel eyleme sahip insanlar göremiyoruz. Haklısınız;
kapasitenizin olması onu kullanabildiginiz anlamına gelmiyor.
Kçine istediginiz gibi bilgi yüklediginiz ve istediginiz zaman bu bilgileri çagırabildiginiz anlamına da gelmiyor.
Söyle örneklendirelim; Bir fabrikanız var ve birçok ( 1milyar) deponuz var. Bu fabrika ve depolar arasında yollarınız var ve kimine de daha yol olusturmamıssınız. Bazı depolar birbiri ile baglantılı, bazıları ise degil. Bazı depoları belirli birtür mal için kullanıyorsunuz yani uzmanlasmıslar. Bazılarını ise çok kullanmadıgınız için körelmisler.Tüm yollarda yeterli çalısma yaptıgınız da söylenemez.
Bazı yolları çok gelistirirken, bazılarını oldukça ihmal etmissiniz. Bazı depolara birden fazla yol yaparken, yolların kalitesini arttırırken, bazılarının arasındaki baglantıyı tamamen koparmıs bile olabilirsiniz.
Zihnimiz aynı anda birçok hücredeki bir biriyle iliskili veya iliskisiz bilgilere ulasabiliyor ve arada bag kura biliyorsa bu orana baglı olarak düsünme ve üretme kapasitesine sahibizdir.
Öyleyse yapmanız gereken zihninizdeki hücre sayısından, genetik özelliklerimizden vb birçok seyden sikâyet etmeyi bırakıp, yollarınızı genisletmek ve kullanmadıklarınızı,kullanılır hale getirmektir.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık