Felsefe

Felsefe Yolculuğu ( Felsefe Nedir'E Gerçekçi Yaklaşım )

Felsefe Yolculuğu ( Felsefe Nedir'e Gerçekçi Yaklaşım )

Felsefe Nedir'e Gerçekçi Yaklaşım Halk dilinde, filozof denince, ya bulutlarda yaşayan bir kimse, ya her şeyi hoşgören, hiçbir şeye aldırmayan kimse akla gelir. Oysa tam aksine, filozof, bazı problemlere, kesin, açık cevaplar getirmek isteyen kişidir ve eğer felsefenin, evrenin problemlerine bir açıklama bulmak istediği dikkate alınırsa, elbette ki, filozofun pek çok şeyle uğraştığı ve, söylenenin aksine, çok şeye aldırdığı görülür. Öyleyse, felsefeyi tanımlamak için, felsefenin, evreni, doğayı açıklamak istediğini, en genel sorunları incelediğini söyleyeceğiz. Felsefenin teması göreceli olarak daha az gelen olan problemlerden oluşur. Toplum tarafından görülmeyen, ancak toplumda ve insanlık üzerinde etkisi olan sorun ya da sorular üzerinde durulur. Felsefe bilimleri oluştururken, bilimlerin bir uzantısı durumundadır; bilimsel olguları tartışmaz fakat hala bilimsel anlamda kanıtlanm...Devamını Oku »

Felsefe Yolculuğu ( Felsefe Nedir? )

Felsefe Yolculuğu ( Felsefe Nedir? )

Felsefe Nedir? Felsefe kelimesi Yunanca´da fhilo(sev-gi) ve sophia (bilgelik) sözcüklerinin yan yana gelmesinden oluşuyor... fhilosophia (bilgelik sev-gisi). Yunanlı düşünürler için "Bilgiyi sevmek, bilginin peşinden koşmak" manasını taşır... Yani Felsefe sadece bilgiyi sevmek mi oluyor? Bu konuyu bir örnekle anlatayım, sen hiç dünyanın neden 365 gün ve altı saatte bir tur tamamladığını yani bir sene diye niye bu hareketi tanımladığımızı merak ettin mi?, etmişsindir kesinlikle. İşte bunun gibi bilmediğin, öğrenmek istediğin bir hayli konu var. Aslında filozoflarda böyle şeyler düşünüyorlar. Bunların nasıl olabileceğini, nelerin bunları meydana getirdiğini öğrenmeye çalışıyorlar... Öylesine derin düşünüyorlar ki bu konuları, anlamaya, yorumlamaya ve hayatı anlamlandırmaya çalışıyorlar... Belli manalar bulduklarına inandıklarında da "Felsefe Sistemleri"ni oluşturmuş oluyorlar... <...Devamını Oku »

Felsefe Yolculuğu

Felsefe Yolculuğu

Felsefe Ne Değildir? Halk arasında geçen "hayat felsefeniz nedir?" sorusuna verilecek cevap felsefeye girmeyeceği gibi böyle bir soru da felsefi bir soru değildir. Felsefe kişisel sorunlarla ilgilenmediği gibi toplumun bazı sorunları da felsefenin ilgi alanına girmez. Örneğin bir felsefeci, depresyona girmiş birinin "bütün insanlar kötü, yaşamaya değmez bu dünyada" savını felsefeyle çürütmeye kalkmaz, bu konuyla felsefi açıdan ilgilenmez. Bu sav ancak, bu savı ortaya atan kişi tarafından -psikiyatri bilimi yardımıyla depresyondan çıkması koşuluyla- çürütülebilir. (Felsefe Yolculuğu, felsefe, filozof, felsefi, meditasyon, psikoloji, cakra, yoga) Bilim olmuş fikirleri (fikir olmaktan çıkmış) felsefe evirip çevirip tekrar tartışmaz... Yukarıda da belirttildiği gibi felsefe bir yaşam tarzı değildir. Felsefeciler şöyledir ya da böyledir şeklinde bir genelleme yapılamaz. Yani filo...Devamını Oku »

Felsefe Yolculuğu ( Filozoflar - Schopenhauer )

Felsefe Yolculuğu ( Filozoflar - Schopenhauer )

Arthur Schopenhauer Arthur Schopenhauer (1788-1860) Alman filozof. Hayatı 22 Şubat 1788’de Danzig'de doğdu. Babası yetenekli bir tüccar olan Heinrich Floris Schopenhauer, annesi ise özgürlüğüne düşkün genç bir kadın olan Johanna idi. Heinrich Schopenhauer'un en büyük arzusu oğlu Arthur'un kendisi gibi büyük bir tüccar olmasıydı. Schopenhauer ailesi bir çocuğun düşlediği ideal aileden çok uzaktı, Heinrich fazlasıyla kıskanç, Johanna ise fazlasıyla bencil ve özgürlüğüne düşkündü. Bu yüzden ailedeki çekişmeler Heinrich Schopenhauer ölene kadar hiç dinmeyecekti. Arthur Schopenhauer ise annesine karşı olumsuz hislerle dolu bir biçimde yetişecek ve ilerdeki kadınlar üzerine kuracağı olumsuz düşüncelerinin çoğunun temelinde hoşlanmadığı annesi olacaktı. Arthur henüz çok küçükken, Prusya Danzig'i yönetimi altına alınca aile Hamburg'a taşındı. Aile Hamburg'a taşındıktan sonra, Arthur'un küçük kız kardeşi Adele dü...Devamını Oku »

Feng Shui, Feng Shui Nedir?, Feng Shui Felsefesi( Karışıklık Ve Düzen )

Feng Shui, Feng Shui Nedir?, Feng Shui Felsefesi( Karışıklık VE Düzen )

Kişisel Gelişim, Bireysel Gelişim, Psikoloji, Feng Shui, Feng Shui Nedir?, Feng Shui Felsefesi Feng Shui, Feng Shui Nedir?, Feng Shui Felsefesi, Karışıklık VE Düzen Eğer masanızın çevresine kitaplar, kağıtlar ve faturalar yığılmışsa, bu berrak düşünmenizi ve yaratıcılığınızı engeller. Feng shui uzmanı Louis Audet'e göre, ofîsinizdeki konu dışı, yabancı tüm nesneler size. "Bana bak! Bunu oku! Bunu öde!" diye mesajlar yollamaktadır. Odanızı karışıklıktan uzak tutmak yaratıcılığınız için olduğu gibi konsantrasyonunuz için de çok önemlidir. Dikkatiniz! dağıtan şeyleri ortadan kaldırmanız tüm başarınızı artıracaktır. Californialı bir ilkokul öğretmeni olan Steve, evdeki çalışma odasını feng shui prensiplerine göre düzenleyerek mali durumunu düzeltmiştir. "Çalışma odam berbat bir karışıklık içindeydi, mali durumum da öyle," diyor Steve. "Ama sonra bu karışıklığı düzeltip odayı yeniden düzenle...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Yukarı Çık