Diksiyon

Diksiyon(Kendi Kendine Konuşma)

Diksiyon(KENDİ KENDİNE KONUŞMA)

Konuşmak en az iki kişiyle yapılan bir eylemdir. Konuşmak için her zaman başkalarına ihtiyacımız olmaz. Hepimiz yalnız kaldığımızda zaman zaman kendi kendimizle konuşuruz. çocuklarda, ihtiyarlarda veya akıl hastası insanlarda daha çok gördüğümüz bu hali, zaman zaman hepimiz yaşarız. Çünkü insanoğlu konuşmak, paylaşmak ve' anlaşmak için yaratılmıştır. çoğu zaman içimizden yaptığımız bu sessiz düşünmeler dışarıya da taşabilir. Tiyatro sanatında önemli bir yeri olan monolog da kendi kendine konuşmadır. Oyuncular monolog yapar. 'Böylece seyirciler onun ne düşündüğünü anlarlar. Bu tekniği hepimiz uygulamalıyız: Mesela bir konuda konferans vereceksiniz. Bir boy aynasının karşısına geçip karşınızdaki görüntüyü dinleyici kabul ederek konuşmanıza başlayınız. Göreceksiniz ki hazırlıksız yaptığınız bir çok konuşmadan daha etkili bir konuşma ortaya çıkacaktır. Bir iş görüşmesine gideceksiniz. Sizden muhtemelen özgeçmişinizi anlatmanız istenecektir. Bunun için monolog yapabilir, ilgili kişinin sora...Devamını Oku »

Diksiyon(Konuşma)

Diksiyon(KONUŞMA)

Dil, insanlar arasındaki en etkili iletişim aracıdır. Bu iletişim aracı bir köprü vazifesi görür. Eğer bu köprü sağlam olursa başka insanlarla iletişimimiz de o kadar 'Sağlam olur. Konuşma, (ister kendi kendine konuşma olsun, ister ikili konuşma olsun, isterse cemiyet içinde konuşma olsun) bilgi edinmeye, düşünce ve yorum oluşturmaya, başkalarını ikna etmeye ve daha birçok amaca hizmet eder. İşte burada dilin etkili ve düzgün kullanımı önem taşır. Bu sebeple konuşurken karşımızdaki kişinin anlayabileceği biçimde konuşmak asıl amacımız olmalıdır. Net olmayan, hızlı konuşmalar, yabancı kelime veya terimlerin kullanılması karşımızdaki kişide yanlış ve eksik anlamaya yol açar. Sonunda dinleyici konumundaki kişi algılama problemi yaşar. Böylece konuşma amacına ulaşamaz. -ALINTI- Diksiyon(KONUŞMA) ------------------------------------------------------------------------ (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güzel konuşma, diksiyon dersi, güzel söz söyleme hitabet san...Devamını Oku »

Diksiyon

Diksiyon

GÜZEL KONUŞMANIN ÖNEMİ Bir fikrin, duygunun, dilin malzemesini oluşturan kelimelerle bir düzen içerisinde anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde sözle ifade edilmesine sözlü kompozisyon diyoruz. Sözlü kompozisyonun amacı, kişiye halini, isteğini, düşüncesini açık, tam ve doğru olarak ifade becerisi kazandırmaktır. Söz, yazıdan daha önce, daha etkili ve daha pratik olduğu için sözlü kompozisyonun temelini oluşturan, insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biri olan konuşmanın usulüne göre yapılması hemen her alanda başarılı olmanın asıl unsurlarındandır. Başarılı yöneticilerin, tanınmış avukatların, liderlerin, toplum içinde saygın bir yeri olan kişilerin ayırıcı vasıflarından biri de güzel ve etkili konuşmalarıdır. Böyle kişiler fikirlerini, güzel konuşma sanatının incelikleriyle ifade ettikleri için kendilerini dinletmesini bilirler ve herkesin kalbini kazanırlar. Çünkü bunlar Aristo'nun da dediği gibi "...düşündüklerinin hepsini söylemez, fakat söylediklerini düşünür d...Devamını Oku »

Diksiyon(Eski Yunan Ve Roma'Da Hitabet)

Diksiyon(Eski Yunan ve Roma'da Hitabet)

Eski Yunan Medeniyetinde Atina'da halk "Agora" denen geniş meydanlarda kendi meselelerini tartışarak kararlar alıyorlardı. Halkı idare edebilmek için ikna etmek gerekiyordu. Eski Yunan'da bu nedenle siyasetçiler iyi hatip olmak zorundalardı. Bunun için hatip yetiştirme okulları bile açılmıştı. Yunan Medeniyetinde Demosthenes, Perikles veEşin meşhur hatiplerden birkaçıdır. ," Romalılar da konuşma sanatına çok önem vermişlerdir. Forum denilen meydanda İmparator Sezar tarafından hatiplere ait bir kürsü k.onmuştur. Roma'da aristokratlarin meydana getirdiği "senato meclisi" de halka açık forumlar düzenliyor ve kararlar alıyordu. Bu sebeple temsilcilerin, ikna-kabiliyeti güçlü hatipler olması lazımdı. Roma 'Medeniyeti'nin dünyaca ünlü hatibi Çiçero'dur. Genç yaşta siyasete girmiş ve başarılı olmuştur. -ALINTI- Diksiyon(Eski Yunan ve Roma'da Hitabet) ---------------------------------------------------------------------------- (kişisel gelişim,diksiyon çalışmaları, hitabet sanatı, diksiyon güz...Devamını Oku »

Diksiyon(Türklerde Hitabet)

Diksiyon(Türklerde Hitabet)

Sözlü kültürün çok önemli bir yer tuttuğu Türk’lerde İslamiyet’ten önce yapılan merasimlerde şiirler mühim bir yer tutar. Sagu ve koşuklar bir tür şiir-hitabelerdir. Yazılı örnekler ise Orhun Yazıtları adı verilen anıtlarda karşımıza çıkar. Tonyukuk, Kü1tigin ve Bilge Kağan Kitabeleri hitabet türünün en eski örnekleridir. Tarihi belge niteliği taşıyan bu anıtlarda millete sesleniş ve gelebilecek tehlikeler anlatılmıştır. Türklerin İslam’ı kabulünden' sonra. ise Yusuf Has Hacib'in yazdığı Kutadgu Bilig gönüllere hitabeden önemli bir eserdir. Malazgirt önlerinde Sultan Alpaslan'ın ordusuna yaptığı konuşma ve ortaya çıkan netice tarih sayfalarında yerini almıştır. Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmed 'in fetihlerinden önceki hitapları da askeri zaferlerden önce kalabalıklara tesir eden hitabet sanatının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Yakın tarihimizde Hamdullah Suphi, Necip Fazıl Kısakürek Ha1ide Edip, Atatürk;' günümüzde ise Yılmaz Karakoyun1u,.Namık Kemal Zeybek, Bülent Arınç, ...Devamını Oku »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Yukarı Çık