Süper Beyin

Süper Beyin

 Beynimizin okuma yaparken algılayış sistemi aslında bütünü görmek üzerine kurulmuştur. Bunu şu şekilde test edelim. Aşağıda size bir metin veriyoruz. Okuyun bakalım ne yazıyormuş:

İgnliiz  üineveerdtlserinin  bir  tensai hrarlefin  hgnai  salıyra  dmiziilş olğunduun  y da  kelim de  eks k  h rf olmas nın  öemnisz  oludğnuu  oayrta
K ydu.  Bduara  tek  ömlnei  nok a  ilk ve  son  hfiarn  dğrou  yedre osmldaıır. Gsreii  tmaamen  salmçaık  olbaiilr,  ve sen  ynie  de  proble siz  okyailusbirin. Bu  haeflrri  h rf  oralak okumzdaımdğııan  ve  kmellireei  büt n oalark  almıdılgadızğıan  kayna lanır.

Hayret, okudunuz değil mi? İlk bakışta çok anlamsız görünse de, siz okuyunca bir anlam kazandı.
Sizin de test ettiğiniz gibi, beyin detaylarla uğraşmak istemez. İşte bu yüzden dakikada 100 – 250 kelime arasında okuduğunuzda, ayrıntılara fazlasıyla gömülüp, bütünden uzaklaşıldığı için, insanların “okusam da anlamıyorum”, “okurken dikkatim dağılıyor, aklım başka düşüncelere dalıyor”, “kitap okurken uykum geliyor” “bazı yerleri birkaç defa okumam gerekiyor” gibi sıkıntıları ortaya çıkar.
Gözlerinizin zaten dakikada 800 kelime okuma kapasitesi vardır. Ama siz 100-250 civarında okuduğunuzda kalan 600 kelimelik boşlukta zihniniz başka şeylerle meşgul olur. Çünkü en az 800 beklerken, 200 civarında bir veri aktarımına maruz kalmıştır. Bu ona göre yavaştır ve kalan boşluğu hem başka şeylerle doldururken, hem de dakikada beklediğinden az veri gönderimi bütünü görmesine engel olmaktadır.
Bu yüzden onun isteklerine uyum sağlamalısınız. Kelime kelime değil de, kelime gruplarıyla okumak, yani hızlı okumak bütünü görme eylemi olduğundan, beynimizi son derece memnun edecek ve algılamasını güçlendirecektir. Ve okuma sırasında yaşadığınız dikkat dağılması, başka düşüncelerin araya girmesi, sıkılma, uykunuzun gelmesi, aynı yeri birkaç defa okuma ihtiyacı gibi sorunları ortadan kaldıracaktır.

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık