BEDEN DİLİ

BEDEN DİLİ

Beden dili günümüzün en güçlü iletişim araçlarından birisidir.
İnsanlar doğal yapıları nedeniyle değişik beden diline sahiptirler, her insan anlatmak istediklerini konuşma dili ile birlikte kendine özgü bir takım hareketlerle anlatmaya çalışır. Bu davranış şeklinin bilinçaltı fiziksel bir reaksiyon olduğu bilinir, bu reaksiyonik davranışlar anlatılmak istenenin beden hareketleri ile doğruluğunun kanıtlanması amacına yöneliktir.
İletişimde beden dilinin konuşma dili kadar önemli ikinci bir güç olduğunun fark edilmesi sonucu beden dilinin iyi kullanılması konusundaki eğitim çabaları artırılmıştır.
Çoğu kez anlatılmak istenenler ile beden dili hareketlerinin birbirini doğrulamadığı nedeniyle verilmek istenen mesajların yerine ulaşmadığı gözlenmiştir. Başarısız bir iletişimde verilmek istenen mesajların yerine ulaşmaması hem zaman kaybına, hem de iş kaybına neden olmaktadır. Oysa şirketlerde temel ilke verilmek istenen mesajların eksiksiz ve zamanında yerine ulaşmasıdır.
Bir mesajın eksiksiz ve zamanında yerine ulaşması için konuşma dili ile birlikte beden dilininde mükemmel kullanılması gerekmektedir.
Bir mesajı kötü beden dili ile vermeye çalıştığınızda Çabalarınız boşa gider, istenileni başarmazsınız.
 
Günümüzde beden dilini etkin kullanmanın en az anlatılan kadar önemli olduğu artık kabul edilmektedir. Beden bilini başarılı kullanmak mesajın iletimi ile birlikte konuşanın kişisel kalitesine, imajına, çalıştığı işyeri imajının olumlu algılanmasına, daha da ötesi ki bu oldukça önemlidir, kabul edilebilirliğine karar verilir.
Beden dilinde başarılı çalışanlar daha etkili olmaktadırlar, zira beden dilini iyi kullananlar kalite imajı çizmekte    ve hayranlık yaratmaktadırlar.
Yapılan bir araştırmada insanların:
Duyduklarının % 5'ini,
Gördüklerinin % 25'ini hatırladıkları saptanmış.
İnsanlar bilinçaltı olarak içlerinden geçirdiklerini görmek isterler.
Bu bir nevi rahatlamadır. Örnek: Sevgili, anna, baba, çocuk, çiçekler, sinema, tiyatro, kitap, deniz, manzara, gökyüzü, bulutlar, yıldızlar bunlardan bazılarıdır.
BEDEN DİLİ HAREKETLERİ
Beden dili hareketleri beş ana başlıkta toplanır.
1.  Yüz ve baş hareketleri,
2.  El kol hareketleri,
3.  Vücut hareketleri,
4.  Oturuş şekli,
5.  Yürüyüş şekli,
Beden dili uygarlık görüntüsüdür, uygarlık insanın özünde vardır, insanın özünde olan bu uygarlığın kazanılması gerekir.
Yukarıda belirtilen beş madde öylesine birbirine bağımlıdır ki beden dilinin mükemmel kullanımı için beş kuralın da hatasız    kullanılması şarttır.
MÜKEMMEL BEDEN DİLİ NELER YAPAR?
1.  Anlatmak istediklerinize inandırıcılık sağlar,
2.   Söylediklerinize ve size saygınlık kazandırır,
3.  Sinerji sağlar,
4.  Güven duyulmasını sağlar,
5.  Kalite kazandırır.
Beden dilinin mükemmel kullanımı bir sinema ya da tiyatro  oyuncusunun  yaptığının  bire  bir  aynısıdır,  yani her ikisinin de inandırıcı olması gerekir. Bir oyuncu oyunun kahramanıdır, oyundan bir takım mesajlar vermek için çaba sarf eder, mesajın eksiksiz iletilmesi için başarılı olmak zorundadır, oyunun başarılı olması için günlerce prova yapar, çünkü beden dilini çok iyi kullanmak zorundadır.
İnsanların alışkanlıkları ile oluşan bir takım reflekslerini değiştirmesi zordur, ancak mümkündür.
Beden dilini etkin kullanmak istiyorsanız beden dili kuralları çerçevesinde davranış şekillerine dikkat etmek koşuluyla bir ayna karşısında kendinizi izleyin, bir aktör / aktrist gibi provalar yapın, aşırı hareketlerden kaçının. Güven verici kateketler edinin, en uygun davranış şekillerini bulacağınızdan emin olun ancak, çok iyi bir gözlemci olmalısınız, Örneğin bir aktörü/aktristi gözlerinizin önüne getirin.
Beden dilini başarılı kullanmak için beden dilinde yapılması ve yapılmaması gereken hareketlerin bilinmesi gerek.
BEDEN DİLİNDE YAPILMASI GEREKLİ OLAN HAREKETLER
Beden dilinin mükemmel kullanımını; saygın, kaliteli, sıkıcı olmıyan, güven veren, güzel görüntü ve olumlu mesajlar veren davranışlar olarak algılıyabiliriz, tıpkı bir sinema ya da tiyatroda etkilenmek, duygulanmak gibi. Beden dilinde bakışların etkilemek sanatında önemli bir yeri vardır.
194
Can  Hikmet  Değirmenci
Beden dili başarısı için yapılması gereken hereketler:
Bakışlar:
a.  Etkili göz teması,
b.  Gülümseyen bakış,
c.  Optimist bakış,
d.  Pozitif bakış bakış,
e.  Anlamlı bakış,
f.   Gizemli bakış,
g.  Dinleyen bakış.
h.  Bakışlar:
Beden dili kullanımında en etkili organ bakışlardır. Bakışlar göze hoş görünen ve kısa sürede beğeni kazandıran hareketlerdir, size sevimlilik kazandırır, bakışlarda-ki tebessüm, optimizm, pozitif enerji, coşku ve gizem sizin vizyonunuzu ve marjinalitenizi yansıtır, bakışların etkisi o kadar büyüktür ki hem sizin kabul edilmenizi, ötesi beğenilmeniz sonucu mesajlarınızın bire bir kabul edilmesini sağlar.
Etkili göz teması karşınızdaki ile aranızda;
#  Frekans oluşmasını sağlar,
#  Duygusal bir bağ oluşmasını sağlar.
Etkili göz teması konuya hem hakim olmak, hem de etkilemek açısından önemlidir. Karşınızdaki ile aranızda bir frekans oluşturun, çabalarınız önce bunun için olmalıdır. Frekans oluşmasını sağlamak için gözlerinizi ve ses tonunuzu    mükemmel kullanmalısınız.
Neden bakışlar etkilidir?
Gözler olayları algılamak, oluşumlardan duygu bağı oluşmasını sağlayarak etkilemek, etkilenmek, anlamak ve karar vermek adına önemlidir.
Gözler:
#  İleticidir,
#  Algılayıcıdır,
Doğa harikası olan gözler çevre ile aramızdaki bağı-mızdır.
Gözler, pozitif enerji iletiminde en etkili organlarımızdan biridir.
Pozitif enerji iletişimin en büyük gücüdür. Bu gücün mutlaka kullanılması gerekmektedir. Pozitif enerjinin iletimi başta gözler olmak üzere, ses tonu, konuşma şekli, mimikler ve hareketlerle yapılır. Yani konuşma ve beden diliyle iletilir.
ETKİLİ BAKIŞ NE DEMEKTİR.
Etkili bakış; içinizde var olan pozitif enerjinin gözlerle yansıtılmasına denir.
Pozitif enerji oluşmasını sağlayan duygular nelerdir. Pozitif enerji duygulan:
#   Sevgi,
#  Mutluluk,
#   Coşku,
#  Gizem,
#  Özgüven,
#  Kalite,
#  Dinamizm,
#  Neşe,
#  Güç,
#   Kararlılık,
#  Heyecan,
#  Hoşgörü.
Etkili bakış, içinizdeki pozitif enerjiyi yani sevginin, dinamizmin, coşkunun, mutluluğun, özgüvenin, gizemin, kalitenin, kararlılığın, enerjinin, heyecanın, hoşgörünün ve gücün gözlerle yansıtılması demektir.
Pozitif enerjiyi kullanabilmek için önce pozitif enerjinizin farkında olmalısınız. Pozitif enerjinizi, dugusal zekanızı kullanarak konuşma ve beden dilinizle ifade etmelisiniz.
Var olan bir şeyi yansıtabilirsiniz, eğer bu duyguları yaşamıyorsanız etkili bakışta başarılı olamazsınız. Önce pozitif enerji ile dolu olmak şarttır. Pozitif enerji ile dolu olmak istiyorsanız önce insanları, yaşamı ve doğayı sevmekle başlayın. Pencereden dışarı baktığınızda çiçekleri görün, sabah işe gelirken bir şarkı mırıldanın, doğadaki her şeyin sizin için yaratıldığını unutmayın, hiçbir
neden olmadan sevinin, sevinçten ağlayın, herkesin sizin gibi bir insan olduğunu ve sizin gibi aynı duygulan yaşadığını unutmayın.
Mevsimler, çiçekler, renkler, yağmur, gökyüzü ve en önemlisi insanlar, işte enerji kaynakları. Pozitif enerji yaşamdan alınır ve her zaman dolu dolu vardır.
Pozitif enerjinizle insanları mutlu edebilirsiniz.
#  Dudak, kaş ve yüz hareketleri:
Bu hareketler bakışlara güç kazandıran hareketlerdir, olumlu mimikler bakışların etkisini artırır, sinerji yaratır, mesajlarınıza güç kazandırır, sevimliliği artırır, bakışlar-daki anlamı doğrular.
Beden dili hareketlerini başarılı kullanmanız için öncelikle karşınızdakinden etkilenmelisiniz. İnsanları sevmek, her insanın cazip tarafını bulmak, o insanı tanımak, onu konuşturmak, çok iyi dinlemek, etkilenmek ve etkilemek adına, karşınızdakinde bir şeyler bulmalısınız. Sizin bu sıcak arayışınız karşınızdakinde ilgi uyandıracaktır ve size sevgi duyacaktır.
İnsanlar, sizin vermek istediğiniz mesajdan önce sevgiyi alırlar.
İnsanlar önce sevgiyi alırlar.
#  Ayaklar üstünde duruş:
Duruş şeklinde mükemmellik beden dilinde prezantab-lite yani mükemmel görünüş olarak algılanır.
İnsanların duruş şekilleri; Özgüven, kararlılık, kalite ve imajı yansıttığı gibi, psikolojik yapıları hakkında da bilgi verir.
Duruş şeklindeki başarısızlık çekingen, ürkek, utangaç, kendine güven duymayan, inandırıcı olmayan tavırlardır.
# Dinleme:
Başarılı bir iletişimin temel kuralları olan konuşma dilnii ve beden dilinini çok mükemmel kullanabilirsiniz. Eğer, iyi bir dinleyici görüntüsü sergileyemezseniz istenen başarıyı sağlayamazsınız.
Konuşma ve beden dilinde dinlemenin önemli bir yeri vardır. Etkileyici bir ses tonu, mükemmel image ma-ker ve mükemmel beden dili elbette çok etkilidir. Beden dilinin yüz ve baş hareketleri içinde yer alan dinleme şekli, karşınızdakinin konuşmasına gösterdiğiniz ilgi ve dikkatli dinleme görüntünüz onu rahatlatır ve rahat konuşmasını, fikir ve düşüncelerini öğrenmenizi sağlar.
Bırakın konuşsun, şikâyetlerini anlatsın, belki de sizi suçlayacaktır, onu gönülden dinlediğiniz tablosu sergileyin, hatta anlattıklarından etkilenin ve ona "haklısınız," "ben de sizin yerinizde olsam aynı şeyi düşünürüm," "kesinlikle," "mutlaka," gibi kelimelerle görüşlerine katılın. Hakverilmek insanların hoşuna gider ve buna ihtiyaç duyarlar.
İnsanların tepkileri elbette olacaktır ve bu çok doğaldır.
Sonrası mı? Sonrası kolay;
İkna etmek sanatında etkili olan alt yapıyı hazırladınız, düşüncelerinizi ve söylemek istediklerinizi şimdi daha kolay    kabul ettireblirsiniz.
# Tokalaşma:
Tokalaşma tüm avucu kaplıyan hararetli el sıkış şeklinde olmalıdır.
Ne çok sert olmalı, nede çok yumuşak olmalıdır.
Tokalaşmak genellikle çok samimi bir davranış olarak bilinir. Tokalaşmak bir nevi enerji alışverişidir, sevgi alışverişidir, hasret gidermedir, iyi, samimi duyguların iletilmesidir. Ancak, insanlar ilk defa tanıştıkları biri ile tokalaşmak zorunda oldukları zaman tereddüt ederler, tokalaşmak için ellerini ya geç uzatırlar, ya da erken, birinin eli diğerinden önce uzatılır, ya da geç uzatılır, acaba tokalaşsammı, bu düşünce ve tereddüt dolu davranışlar beden dilinin iyi kullanılmasını olumsuz etkilediği gibi başlangıç ve final olarak adlandırılan vedalaşmanın çok mükemmel olması gerekirken kötü tokalaşma, yapılan görüşme ne kadar başarılı geçerse geçsin başarısız başlangıç ve final, yaptıklarınızı olumsuz etkiler.
Kötü geçen bir görüşme sonucu olumsuz olsa da finalin iyi yapılması gerek, çünkü iyi final bir sonraki görüşmenin iyi bir başlangıcı olabilir.
Finalde, her şeye rağmen çizilen mutlu tablo ve hararetli tokalaşma sevginin kalıcılığını sağlar.
# Oturuş:
Oturuşta dört önemli kural:
1.  Koltuğa tam yaslanmak,
2.  Hafif sağa ya da sola eğik oturmak,
3.  Gerektiğinde bacak bacak üstüne atmak,
4.  Eller koltuk kenarlarında tutmak.
Oturuken dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta:
1.   Karşınızdakinin   sizi   rahat   görebileceği   bir   yere oturmak,
2.  İyi göz teması kurabileceğiniz bir yere oturmak.
Karşınızdakinin sizi izlediğinin farkında olun, onu ikna etmek bilincinde olmanız gerektiğini asla unutmayın, karşınızdakine sergiliyeceğiniz beden dili sizin ve mesajlarınızın kabul edileceği ya da edilmeyeceği sonucunu doğurur.
El hareketlerinde 10 cm. den sağa, sola, aşağı, yukarı aşmamak, ve nutuk atar gibi konuşmamak. El kol hareketlerini bir orkestra şefi gibi kullanmamak gerekir.
En etkileyici beden dili sevgililer arasında kullanılandır
Neden:?
Çünkü sevgililer kendilerinim beğendirmek isterler, bunun için bilinçaltı çok çaba sarfederler. Bu istek öylesine baskındır ki mükemmel beden dili karaketleri sonuna kadar yılmadan usanmadan devam eder. Bu hepimizin yaşadığı, bildiği bir davranış şeklidir. Bu davranış şekli başarmak için isteğin ne kadar önemli olduğunu kanıtlar.
BEDEN DİLİNDE İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR
1.  Etkili göz teması kuramamak,
2.  Bakışları sağa sola kaçırmak,
3.  Konuşurken başka taraflara bakmak,
4.  Elleri önde birleştirmek,
5.  Parmak uçları ile tokalaşmak,
6.  Koltuk ucuna oturmak,
7.  Koltuğa yığılmak,
8.  Elleri nereye koyacağına karar verememek,
9.  Elleri ovuşturmak,
10.  Parmaklarla oynamak,
11.  Tırnak yemek,
12.  Aşırı kaşınmak,
13.  Elde kalem veya anahtar vs. ile oynamak,
14.  Ayakları yere vurmak,                                        
15.  Kambur oturmak,
16.   Sık sık saç düzeltmek,
17.  Gereksiz, saate bakmak,                                     
18.  Takılarla oynamak,
19.   Masaya yaslanmak,
20.  Aşırı gülmek,
21.  Gülerken ağzı elle kapamak,
22.  Masada herhangi bir şeyle oynamak,
23.  Ellerle ritm tutmak,
24.  El kol hareketlerinde aşırıya kaçmak,
25.  Dudak yemek.
Doğal bir gereksinim olan beden dilinin gücü günümüz iletişiminde tartışılmaz hale gelmiştir. Uygarlık ve basandaki "olmazsa olmaz" kuralının temel öğelerinden biri olan beden dili günümüzde sanat olarak algılanmaktadır. Sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerdeki etkisi kadar iş yaşamında da başarıya giden altın kuralların en önemlilerinden biridir
Toplumsal imajınızın etkili olmasını istiyorsanız beden dilini iyi kullanmalısınız.
Beden dilindeki davranışlara göre bir takım yargılara varılır, bu hareket bunu ifade ediyor, şu hareket şunu ifade ediyor gibi tanımlamalar yapılır, bu görüş doğru olmakla birlikte, bana göre günümüzde beden dili hareketlerinde önemli bir konu ön plâna çıkmıştır. Her insana özgü farklı beden dili hareketleri vardır. Artık klasik beden dili hareketleri geride kalmış, insana marjinalite kazandıran farklı beden dili hareketleri önem kazanmıştır. İnsan kendine yakışan beden dili hareketlerini kendisi bulmalıdır, sıradan beden dili hareketleri yerine farklı ve yakışan beden dili hareketleri size marjinalite kazandırır. Her şeyde olduğu gibi beden dili hareketlerinde de farklılıklar marjinalitenin tamamlayıcısıdır.
Yaşam ustalığı olarak algılanan, yaşama sanatsal bakışınızı yansıtacak ve size marjinalite kazandıracak beden dili hareketlerini siz bulmalısınız.

Nasıl mı? Eğer beden dili sizi ilgilendiriyorsa, beden dilinin farklılığı konusunda sizi düşündüren bir şeyler varsa siz de konunun alt yapısı oluşmaya başlamış demektir, ve bu konuda en iyi öğrenim gözlemdir. Göz-lemlerinizse en iyi beden dili hareketlerini edinmeniz konusunda size doğru karar verdirecektir. Yeterki iyi bir gözlemci olun.
Beden dili bir yaşam tarzıdır.
Beden dili hareketlerinde önce istenmeyen beden dili hareketlerinin neler olduğunu bilmelisiniz, kötüleri farket-mezeniz iyileri bulmazsınız.
Beden dili hareketlerinde iki konu iticidir.
1. Aşın saygın davranışlar
#  Ezik ve aşın mütevazi davranışlar,
#  Elleri önde bağlama,
#  Kambur oturma,
#  Elleri ovuşturma,
#  Gereksiz baş sallama,
#  Gereksiz tebessüm,
2.  Kendini beğenmiş davranışlar,
#  Otururken yayılma,
#  Elleri gereksiz yere ceplere sokma,
#  Kollan göğüslerde birleştirme,
#  Gereğinden fazla samimi davranışlar,
#  Aşırı el kol hareketleri,
#  Kendini büyük gösterme çabası, tepeden bakışlar.
Beden dilinde kullanılan bu hareketler itici karşılanmakla birlikte, hoşa gitmez, bu davranışları sergileyenler dışlanır ve kabul edilmezler, hem kendilerine hem de fikirlerine değer verilmez.
Beden dili dünyanın varoluşundan beri insanoğlunun kullandığı bir gereksinimdir. Beden dili daha konuşmanın gelişmediği ilk insanlar arasında anlaşmak, yemek içmek gibi doğal bir ihtiyaç olarak başlamıştır, ilk insanlarda konuşma henüz gelişmemişken, insanlar birbirileriy-le el, kol hareketleriyle, yani beden dili ile konuşur, istek ve düşüncelerini beden dillerini kullanarak anlatırlardı.
Yaşamdaki evrim, insanın genetik yapısından kaynaklanan gelişim, mükemmelik içgüdüsü ve başarıya giden yol beden dilinin gücünü yaratmıştır.
Beden dili bir güçtür. Bu gücün kullanılması gerektiğini asla unutmayın.
 

DERLEYEN...EMRE ŞEN (KESFETKENDİNİ EDİTÖRÜ)
İletişim:[email protected]

 

Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık