Harika Çocuklar Yetiştirmek İçin Altın Öğüt

Harika Çocuklar Yetiştirmek İçin Altın Öğüt





Bu gün şu adreste okuduğum bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazıda harika çocuklar yetiştirmek için yapılması gereken ipuçları ve asla yapılmaması gereken hatalar listelenmiş. Ben de sizlere elimden geldiğince düzgün çevirmeye çalıştım.

Harika çocuk yetiştirmek için 15 harika ipucu:


Aileniz en önemli önceliklerinizden biri olmalı: Hayatta aileniz ve çocuklarınız kadar önemli çok az şey vardır. Çocuklarınız üzerine odaklanın. Onlarla vakit geçirin. Onlarla birlikte oynayın ve gülün. Kendinizi bunu yapmaktan zevk alan biri haline getirin.

Onları dinleyin: Onların hayallerini, hikayelerini ve boş konuşmalarını dinleyin. Eğer çocuğunuz pilot ya da dansöz olmak istiyorsa onu onaylayın.

Çocuklarınızın yaşam koçu olun: Siz sadece o ufaklıkların anne ve babası değil, aynı zamanda öğretmenlerisiniz. Onları iyi çocuklara çevirmek için, onların doğal yeteneklerini keşfedin ve o doğrultuda cesaretlendirin. Onlara kendine güven aşılayın ve ilgi alanlarını çoğaltın.

Onları sanata yönlendirin: Onların harika genç yüreklerini ve zekalarını geliştirecek sanat olaylarını kaçırmamalarını sağlayın. Sanat ve kültür etkinliklerine katılın, onları müze, sergi ve konserlere götürün.

Onlara insanların değerini öğretin: İnsan ilişkilerini ve onlara güvenmeyi öğretin.

Hayatını kazanmayı öğretin: Onlara hayat denen oyunu, hiçbir şeyin çok çalışmadan, planlı ve tutumlu olmadan kazanılamayacağını öğretin.

Onları Ödüllendirin: Çocuklar takdir edilmeyi çok severler. Onlar bir yetişkinin yanında olumlu davranış sergilediğinde, bir fil resmi çizdiğinde, odasını topladığında ya da ödevini tamamladığında hemen ödüllendirin.

Hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıkabileceklerini öğretin: Yaptıkları bir hatanın sonucuna katlanmalarına müsaade edin. Bu onları güçlü yapar. Yeterince iyi olduklarına inanmalarını sağlayın.

Asla yapmamanız gerekenler:

Onları kısıtlamayın: Sizin korkularınızın onları etkilemesine izin vermeyin. Onların imkanlar dünyası içinde yetişmesine izin verin ve neyin mümkün olduğunu daima gösterin.

Onları zorlamayın: Saatinde uyuması ya da arabada emniyet kemeri takması gibi temel kurallar dışında hiçbir şeyi yapması için onu zorlamayın. Onlara doğru olana kendileri karar verebilmesi için rehber olun. Suflör olmayın.

Onların önünde kavga etmeyin: İstatistiklerle kanıtlanmış olan bir şey varsa o da; anne babası çok kavga eden çocukların ileride iyi bir vatandaş olmadığıdır.

İşin kolayına kaçmayın: Çocuklar sizden öğrenir. Onlara yalan söylemeyin ya da kandırmayın. Siz kendinizi uyanık zannederken çocuğunuz bir yandan yozlaşacaktır.

Sabırlı olun: 4 Yaşındaki bir çocuk günde ortalama 300 soru sorar. Onlarla didişmeyin, yorgun bile olsanız sabrınızı yitirmeyin. Çocuk yetiştirmenin kolay olduğunu kimse iddia edemez.


Sonuç Olarak

Örnek olun: Sözünüzde durun. Siz kendi değerlerinize sahip çıkmadığınızda çocuğunuzun iyi olmasını bekleyemezsiniz. Her çocuğun sahip olmayı isteyeceği bir ebeveyn olun. Çocuğunuz sizi okulda herkese anlatacaktır. Ona örnek olun.

Onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin: Sevginizi belli edin. Onlara değer verdiğinizi her gün söyleyin. Aile içinde yıkılamayacak bağlar oluşturun.


Özetle

İdeal anne baba olmak kolay iş değildir. Bu bazen, alıştığınız konforu terk etmek, çok istediğiniz bir şeyi yapmaktan vazgeçmektir. Ama bu onların gerçek potansiyelini gösterecek birer birey olmalarını sağlamak adına sorumluluğunuzdur. Bunu başardığınız takdirde, onlar sizi hayatlarına yön veren en önemli faktör olarak hatırlayacaklardır.



Bir yorum

Cevapla

 
3+2 İşleminin Sonucu  
Yukarı Çık